După 30 de ani, lucrările la Canalul Siret-Bărăgan ar putea fi reluate. Se lucrează la cadastrul necesar intabulării proiectului

Ministerul Agriculturii reia proiectul ceaușist de irigații Canalul Siret-Bărăgan. Se lucrează la cadastru cu scopul intabulării proiectului, urmând a se executa și studiile necesare.
Alina Stanciu - mie, 15 iul. 2020, 18:52
După 30 de ani, lucrările la Canalul Siret-Bărăgan ar putea fi reluate. Se lucrează la cadastrul necesar intabulării proiectului

O expertiză solicitată de Agenția Natională de Imbunătățiri Funciare (ANIF) pentru a vedea dacă este viabil să se extindă amenajările de irigații în zonele în care s-au înființat Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) în ultimii doi ani, a scos la iveală că sunt oportune investiții în amenajări ce pot fi deservite de canalul Siret-Bărăgan, proiect gândit și început în perioada în care România era condusă de Nicolae Ceaușescu. Astfel, din informațiile ECONOMICA.NET, în aceast moment se lucrează la cadastrul pentru intabularea proiectului, urmând a se executa și studiile necesare. Momentan nu se știe termenul exact la care vor începe lucrările de execuție, cu mențiunea că se va începe cu tronsoanele viabile.

„După 30 de ani, lucrările la Canalul Siret-Bărăgan intră în linie dreaptă!”, a anunțat și ministrul Adrian Oros pe pagina oficială de Facebook, după ce a efectuat o vizită de lucru a Canalului. 

Canalul Siret-Bărăgan-un proiect continuu

Proiectul de irigații Canalul Siret-Bărăgan este un laitmotiv al ultimilor ani, fiind o temă de discuție reluată în mai toate programele de guvernare și în planurile de relansare economică a agriculturii a fiecărui ministru de resort.

Dacă ne raportăm la ultimul „plan național de investiții și relansare economică” propus de actualul Guvern, ce datează din iulie 2020, se vor relua investițiile pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei I, adică 50 km până la limita sudică a județului Vrancea. 

„Pentru această etapă studiile și proiectarea sunt finalizate, iar execuția poate fi reluată”, se arată în documentul citat. Pentru etapa I de execuție, costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane euro. 

În ceea ce privește etapa a II-a, de aproximativ 140 km pe teritoriul județelor Brăila, Buzău și Ialomița până la debușarea în acumularea Dridu, sunt necesare studiile de fezabilitate și proiectarea.

Lucrările ar fi trebuit să înceapă în 30 martie 2020

În momentul de față, de administrarea canalului se ocupă ANIF, după ce proiectul a fost preluat, în 2019, de la Administrația Națională Apele Române. În septembrie 2019, Florin Barbu, directorul general ANIF de atunci, declara pentru Agerpres că „pe 30 martie 2020, lucrările la Canalul Siret-Bărăgan să înceapă”. Pentru realizarea întregului Canal Siret- Bărăgan, pentru sistemele de irigaţii, dar şi pentru a fi folosit pentru irigaţii, cred că un miliard de euro este de ajuns, a declarat Florin Barbu.

Conform preambulului din OUG prin care s-a permis declanşarea urgentă a lucrărilor de reabilitare a Canalului Siret-Bărăgan, precum şi asigurarea finanţării acestor lucrări până în anul 2023, beneficiile realizarii acestui canal sunt:

  • asigură „fără pompare”, aducţiune gravitaţională, din lacurile de acumulare existente, apa necesară pentru irigarea suprafeţelor amplasate pe malul stâng (cca. 80% din suprafaţă);
  • asigură consumul de energie electrică necesară este de aproximativ 2 – 4 ori mai mic decât cel utilizat la suprafeţele amenajate deja în zonă; 
  • în anii cu precipitaţii, pe lângă cele 600.000 ha, se mai pot iriga suplimentar încă 200.000 ha care în prezent folosesc apa adusă prin pompare din Dunăre. 
  • Prin renunţarea la pompări se va putea realiza o economie de energie electrică de 35 milioane kWh/an, respectiv o economie a cheltuielilor anuale de circa 1,75 milioane de euro; 
  • reducerea pericolului de inundaţii prin controlul apelor de suprafaţă, din precipitaţii, interceptate de lucrările canalului. 

În perioada 2015-2019, nu s-a făcut nicio investiție în acest Canal. 

Canalul Siret – Bărăgan are o lungime de 198 de km, iar lucrările pentru el au fost începute de Nicolae Ceauşescu. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Reduceri de Sărbători la Garmin Romania: peste 80 produse cu discounturi de până la 46%
Reduceri de Sărbători la Garmin Romania: peste 80 produse cu discounturi de până la 46%
Între 15 noiembrie și 27 decembrie, Garmin susține shopping-ul de cadouri smart cu o campanie de Reduceri de Sărbători. Discount-urile de până la 46% se aplică la o gamă variată de......
Antibiotice Iași, profit în creștere la o cifră de afaceri de peste 303 milioane de lei. Exporturile continuă să urce
Antibiotice Iași, profit în creștere la o cifră de afaceri de peste 303 milioane de lei. Exporturile continuă să urce
Compania Antibiotice a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de de 87,9 milioane lei, în creştere ...
Legea pentru achiziţionarea a 32 de avioane F-35 a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru achiziţionarea a 32 de avioane F-35 a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind achiziţionarea a 32 de avioane F-35.
Autostrada Moldova – Până la sfârşitul anului se vor da în circulaţie 130 de kilometri, anunţă Ciolacu
Autostrada Moldova – Până la sfârşitul anului se vor da în circulaţie 130 de kilometri, anunţă Ciolacu
Două loturi ale Autostrăzii A7, între Buzău şi Râmnicu Sărat, vor fi deschise circulaţiei în data de 20 noiembrie, ...