Începe Festivalul Filmului Kazah la Bucureşti

Economica.net
23 11. 2015

‘Pentru publicul autohton, festivalul reprezintă o ocazie inedită de a descoperi autenticitatea şi farmecul unui popor diferit şi îndepărtat, dar cu similitudini istorice cu care va rezona: numeroase lupte pentru independenţă şi crearea statului modern. (…) Considerăm că România este un partener-cheie în regiunea Europei de Est. (…) Avem o relaţie economică bilaterală perfectă. Un exemplu al cooperării noastre fructuoase este compania KazMunayGas International, adică Rompetrol’, a declarat ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Daulet Batrashev.

El a vorbit, de asemenea, despre cooperarea România-Kazahstan în domeniul culturii.

‘De când am venit la Bucureşti, în septembrie anul trecut, am întâlnit mulţi oameni, în special în Parcul Herăstrău. Mulţi m-au întrebat ‘De ce arăţi ca un chinez, vorbeşti rusă şi eşti musulman?’ Am început să mă gândesc cum să le explic românilor că avem propria tradiţie şi propria cultură’, a adăugat ambasadorul.

În opinia acestuia, festivalul este o oportunitate pentru a face cunoscută cultura Kazahstanului în România.

Cele nouă filme din programul festivalului au regizori kazahi, americani, ruşi şi fac o radiografie a peste 500 de ani de cultură ai acestei ţări, pe teme de familie, dragoste, singurătate, eroism, solidaritate şi luptă pentru libertate.

În cele patru zile cu proiecţii gratuite, publicul va putea vedea următoarele filme: ‘Calea liderului’ (în patru părţi) de Rustem Abrashev, ‘Nomad’, de Ivan Passer şi Sergei Bodrov, ‘Tărâmul promis’, de Slambek Tauekel, ‘Oastea lui Myn Bala’, de Akan Sataev, ‘Kyz Zhibek’, de Sultan Khodzhikov şi ‘Birzan Sal’, de Doskhan Zholzhksynov.

Partenerii instituţionali ai festivalului sunt Uniunea Cineaştilor din România şi Studiourile Kazakh Film.

La conferinţa de presă în cadrul căreia au fost anunţate detalii referitoare la acest festival au mai participat preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian, Cătălin Dumitru – vicepreşedinte Rompetrol şi deputatul Costel Alexe.

Cătălin Dumitru a spus că, în prezent, Kazahstanul este ‘unul dintre cei mai mari investitori din domeniul energiei’ în România, iar Costel Alexe a amintit că, în această ţară, există o comunitate de români de aproximativ 20.000 de persoane.

Referitor la filmele ce vor fi proiectate în această săptămână, la Cinema Studio, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, a descris cinematografia din Kazahstan drept ‘exotică, inteligentă şi emoţionantă’.

Programul
Vineri, 27 noiembrie
19.00 – Calea liderului (I) – Cerul copilăriei mele
Sâmbătă, 28 noiembrie
15.00 – Calea liderului (II) – Răul de foc
17.30 – Nomad
20.00 – Tărâmul promis
Duminică, 29 noiembrie
15.00 – Calea liderului (III) – Muntele de fier
17.00 – Oastea lui Myn Bala
20.00 – Kyz Zhibek
Luni, 30 noiembrie
17.30 – Calea Liderului (IV) – Ruperea cercului vicios
20.00 – Birzhan Sal