Începe montarea în masă a noilor contoare electrice inteligente
Distribuitorul de energie CEZ Oltenia va monta, în 2015, 40.000 de contoare inteligente, pentru început, în judeţele din Oltenia. Este începutul unui program de şase ani, până în 2020, în care cea mai mare parte a vechilor contoare la energie electrică vor fi schimbate cu unele noi.
Noile contoare sunt denumite „inteligente” pentru că permit citirea de la distanţă a indexului fără a fi necesară prezenţa unui angajat al distribuitorului şi nici măcar fără ca beneficiarul să efectueze lunat telecitirea. De asemenea, conectarea şi reconectarea clientului se poate face din centrală. Până în 2020, 80% din cei 9 milioane de consumatori de energie electrică din România vor avea montate contoare inteligente, adică peste 7 milioane de clienţi.
În 2016, vor fi montate 84.000 de contoare, în 2017, 105.000 de contoare, 130.000 de contoare, în 2018, 155.000 de contoare, în 2019 şi 173.000 de contoare, în 2020.
„Numărul exact de contoare, cât şi locatiile unde vor fi montate acestea, se vor stabili în prima parte a anului 2015, după evaluarea şi prezentarea rezultatelor pilot din anul 2014 de către Agentţa Naţionala de Reglementare în domeniul Energiei). Locaţiile unde vor fi montate aceste contoare vor fi stabilite în functie de anumite criterii, ca de exemplu:
– Procentul de implementare sisteme inteligente in zona urbana si in zona rurala,
– Valoarea pierderilor de energie,
– Valoarea ramasa neamortizata a contoarelor demontate,
– Expirarea perioadei de certificare metrologica a contoarelor din zonele respective”, spun reprezentanţii CEZ Distribuţie.
CEZ Distribuţie a montat deja, în cadrul unui proiect-pilot, 14.150 de contoare inteligente în localităţile Craiova, Cârcea şi Podari, din judeţul Dolj, Cordun şi Cârceni, din Mehedinţi, şi Rucăr-Sătic, din Argeş.
CEZ Oltenia este furnizor implicit şi distribuitor de energie electrică în cele şapte judeţe din Oltenia. Are peste 2 milioane de clienţi.
Potrivit ANRE, structurat, avantajele noilor contoare sunt:
·reducerea costurilor de citire a contoarelor, colectarea datelor de facturare făcându-se automat
· întocmirea de balanţe pe posturi de transformare cu identificarea zonelor cu pierderi
· reducerea pierderilor comerciale şi tehnice de energie electrică
· reducerea costurilor de deconectare şi reconectare prin eliminarea deplasării echipelor la domiciliul clienţilor
· reducerea întreruperilor datorită diminuării timpului alocat identificării locurilor unde există căderi de tensiune
· realizarea de profile de sarcină pentru diferite categorii de consumatori