Începe reuniunea G20 de la Cannes. Grecia a stricat agenda

Summit-ul, care are loc joi şi vineri la Cannes, ar fi trebuit să vizeze reformarea sistemului financiar mondial şi adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, însă decizia şoc a premierului elen, Giorgio Papandreou, a răsturnat complet programul discuţiilor.
Economica.net - joi, 03 nov. 2011, 11:15

Reuniunea G20 din Franţa, care ar fi trebuit să se concentreze asupra reformării sistemului financiar mondial, începe însă sub presiunea agravării crizei datoriilor, după ce Grecia a anunţat organizarea unui referendum pe tema pachetului de măsuri de austeritate.

Franţa şi Germania au avertizat Grecia că trebuie să se decidă urgent dacă vrea să rămână în zona euro.

Summit-ul, care are loc joi şi vineri la Cannes, ar fi trebuit să vizeze reformarea sistemului financiar mondial şi adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, însă decizia şoc a premierului elen, George Papandreou, a răsturnat complet programul discuţiilor.

Papandreou a fost chemat la Cannes înaintea summit-ului şi a fost avertizat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi de cancelarul german, Angela Merkel, ambii lideri politici fiind furioşi de decizia premierului elen, care a cauzat declinul puternic al burselor mondiale şi al euro.

Cei doi l-au convins pe Papandreou să programeze referendumul la începutul lunii decembrie şi au insistat să vizeze problema mai ample a rămânerii Greciei în zona euro şi nu doar pachetul de ajutor extern şi măsuri de austeritate convenit săptămâna trecută.

Merkel şi Sarkozy au afirmat, de asemenea, că Atena nu va primi decât după referendum tranşa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul.

Dacă în urma referendumului grecii ar respinge pachetul de măsuri convenite, ajutorul de la UE şi FMI ar înceta, aruncând Grecia într-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro şi cu posibilitatea de a se extinde la ţări precum Spania sau Italia.

„Prietenii noştri greci trebuie să se decidă dacă vor să continue împreună cu noi”, a spus Sarkozy reporterilor a o conferinţă de presă comună cu Merkel, după întrevederea cu Papandreou.

Cancelarul german a descris discuţia cu premierul elen ca „dură şi dificilă”, afirmând că scopul stabilizării euro este mai important decât salvarea Greciei dacă aceasta nu vrea să fie salvată.

Papandreou a declarat, înainte de a pleca înapoi la Atena, că referendumul ar putea avea loc pe 4 decembrie şi se va concentra pe problema rămânerii în zona euro.

Liderii Franţei, Italiei, Spaniei, ministrul de Finanţe al Germaniei, şefii FMI, Băncii Centrale Europene şi alţi oficiali europeni se vor întâlni joi dimineaţa pentru a discuta modalităţi de a accelera implementarea măsurilor anticriză decise săptămâna trecută.

Planul, care include şi ajutor financiar pentru Grecia, o recapitalizare a băncilor europene şi creşterea capacităţii financiare a Facilităţii Europene penttru Stabilitate Financiară, trebuia să oprească criza datoriilor suverane din Europa, însă referendumul din Grecia a complicat lucrurile.

„Referendmul adaugă un nou substrat de incertitudine şi complexitate la o criză deja complicată. Cel mai important este că declanşează un mecanism politic care ar putea conduce la ieşirea Greciei din zona euro”, a spus Domenico Lombardi, fost membru în consiliul director al FMI şi în prezent cercetător la Brookings Institution din Washington.

În timpul scurtei întâlniri a liderilor zonei euro, Merkel se va întâlni cu preşedintele SUA, Barack Obama.

Summit-ul G20 trebuia să înceapă formal cu un prânz de lucru, destinat economiei globale, însă probabil acesta va fi dominat acum de temerile legate de Europa.

Sarkozy spera să folosească preşedinţia franceză a G20 pe post de trambulină pentru alegerile prezindenţiale din 2012, când vrea să obţină un nou mandat. Şeful statului francez stabilise obiective ambiţioase la reuniunea G20, între care o regândire a sistemului monetar internaţional şi măsuri de combatere a volatilităţii preţurilor materiilor prime.

Preşedintele francez a fost însă, nevoit să tempereze obiectivele, întrucât combaterea crizei a devenit prioritară.

Sarkozy s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, parte a unui efort european de a convinge economiile emergente să contribuie la creşterea resurselor financiare ale Facilităţii Europene penttru Stabilitate Financiară. Preşedintele chinez a transmis, însă, că depinde de Europa să-şi rezolve problema datoriilor. Beijing are nevoie de mai multe detalii din partea europenilor înainte de a se decide dacă fa susţine fondul european destinat ţărilor cu probleme financiare din zona euro.

La summit-ul G20 care va avea loc joi şi vineri la Cannes sunt aşteptate 33 de delegaţii şi circa 3.000 de participanţi.

Din G20 fac parte ţările industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franţa, Canada, Italia, Marea Britanie şi Japonia, la care se adaugă 12 state emergente, şi anume Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri din patru judeţe, valabilă până joi la prânz....
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru ...
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...