Începe vacanţa elevilor. Hotelierii se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti cu 20% la mare

Fluxul de turişti de pe litoral va creşte cu peste 20% începând de sâmbătă, odată cu intrarea în vacanţă a elevilor, iar gradul de ocupare al hotelurilor va depăşi 70% în Mamaia şi 50-60% în staţiunile din sud, potrivit agenţiilor de turism şi hotelierilor.
Economica.net - mar, 19 iun. 2012, 11:19
Începe vacanţa elevilor. Hotelierii se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti cu 20% la mare

Atât hotelierii de pe litoral, cât şi agenţiile de turism, aşteaptă vacanţa de vară a copiilor cu cel puţin aceeaşi nerăbdare ca aceştia. Explicaţia e simplă: majoritatea turiştilor care aleg să meargă pe litoralul românesc în sejururi mai mari de 2-3 zile sunt familiile cu copii.

Cei peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari din România vor intra de sâmbătă în vacanţa de vară, iar o parte dintre aceştia vor pleca la mare cu părinţii.

„Gradul de ocupare în luna iunie în Mamaia a fost de peste 50% în timpul săptămânii şi mai mare de 80% în week-end-uri. Sunt însă hoteluri ocupate 100% în week-end”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia şi proprietarul mai multor hoteluri pe litoral.

El a afirmat că sudul litoralului, mai puţin ocupat decât Mamaia, va începe să se umple de sâmbătă, după intrarea copiilor în vacanţa de vară.

„Fluxul de turişti pe litoral şi, implicit, gradul de ocupare al hotelurilor, vor creşte din acest week-end cu cel puţin 20%. Peste 50% dintre cei care vin la mare în sejururi sunt familii cu copii”, spune Marius Usturoiu, proprietarul agenţiei Mareea, care trimite cei mai mulţi turişti români pe litoralul românesc Mării Negre.

El spune că cele mai căutate staţiuni sunt, în ordine, Mamaia, Eforie Nord, Jupiter, Venus şi Saturn.

Usturoiu a afirmat că în ultimii ani se observă o cerere crescută din partea românilor care merg la mare pentru serviciile all inclusive şi, din acest motiv, a închiriat pe o perioadă de zece ani hotelurile Mercur-Minerva din Mamaia, unde dezvoltă din acest an un astfel de sistem. El a afirmat că în luna iunie, gradul de ocupare al Family Club Mercur-Minerva a fost de 87%, iar în week-end-uri s-a apropiat de 100%.

Alături de el, alte câteva unităţi de pe litoral practică sistemul all inclusive, printre care Dorna şi Modern, tot din Mamaia, deţinute de George Guci, şi hotelul Saturn, din staţiunea căreia îi poartă numele, aflat în proprietatea Linicăi Stan.

„Dacă TVA la mâncare s-ar reduce de la 24% la 9%, aşa cum este la cazare şi mic dejun, o serie de hoteluri de pe litoral ar trece la all inclusive”, a adăugat Usturoiu.

Şi Josef Goschy, proprietarul mai multor hoteluri pe litoral, printre care complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp aşteaptă intrarea copiilor în vacanţă.

„Până acum, gradul de ocupare a fluctuat de la o zi la alta, dar va creşte şi se va stabiliza de sâmbătă, când începe vacanţa”, a adăugat el.

Hotelurile din Mamaia au fost mai ocupate cu 10-15% în luna iunie a acestui an faţă de iunie 2011 datorită mai multor evenimente organizate în staţiune în ultimele săptămâni. Creşterea este explicată de specificul staţiunii, unde merg în special tineri, mai ales în week-end-uri.

În sudul litoralului, în schimb, unde predomină familiile cu copii, luna iunie a acestui an a fost mai slabă ca iunie 2011, când vacanţa a început mai devreme.

„A mers mai slab faţă de iunie anul trecut, din cauză că în acest an copiii intră mai târziu în vacanţă. După 23 iunie însă hotelurile vor începe să se umple”, afirmă Ciprian Constantinescu, proprietarul hotelurilor Delta din Jupiter şi California din Cap Aurora.

El a observat că faţă de anii trecuţi, turiştii sunt mai pretenţioşi şi vor mai multe servicii, mai ales pentru copii.

Şi reprezentanţii THR, compania hotelieră de pe litoral a SIF Transilvania, care deţine 23 de hoteluri, au constatat că turiştii preferă hotelurile în care s-a investit, cu servicii mai bune, chiar dacă plătesc ceva mai mult.

În lipsa copiilor veniţi în vacanţă, unităţile companiei au funcţionat în iunie în principal datorită turiştilor veniţi la tratamente balneare.

„Avem turişti veniţi la tratamente, dar aşteptăm vacanţa copiilor. Cel mai bine merg acum hotelurile de trei stele, dar şi cele de două stele au succes în vârf de sezon, când cresc tarifele”, a spus Linica Stan, directorul THR Marea Neagră.

Preşedintele ANAT, Corina Martin, estimează pentru acest an o creştere de 10-20% a numărului de turişti pe litoral, ţinând cont de trendul de până acum. Creşterea este motivată şi de faptul că tarifele nu au crescut, ba chiar au scăzut în unele cazuri şi de numărul din ce în ce mai mare de evenimente din staţiuni.

Anul trecut au fost pe litoral circa 1,3 milioane de turişti români, spune Corina Martin.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...