Statele membre negociază în prezent o revizuire a taxelor pe energie, care nu au mai fost modificate după 2003, având în vedere noile obiective climatice ale blocului comunitar.
Însă la doi ani după ce executivul comunitar a propus o lege privind taxarea, pentru prima dată, a combustibililor de aviaţie, un acord nu se întrevede încă. Statele membre nu reuşesc să cadă de acord asupra unor subiecte precum introducerea unei taxe minime la nivelul UE pentru combustibilii de aviaţie, care în prezent nu sunt taxaţi.
„Nu ne aşteptăm ca viziunile diferite ale ţărilor să fie rezolvate pe perioada preşedinţiei spaniole”, a declarat un diplomat dintr-o ţară UE.
Modificarea politicii fiscale în UE este dificilă pentru că este nevoie de aprobarea unanimă a ţărilor UE, ceea ce înseamnă că un singur guvern poate bloca orice modificare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că revizuirea ar „elimina scutiri şi cote reduse de impozitare învechite, care încurajează folosirea combustibililor fosili”.
Conform propunerii, cota minimă de impozitare pentru combustibilii de aviaţie utilizaţi pentru zborurile în interiorul Europei ar creşte gradual pe parcursul a 10 ani. În schimb, combustibilii sustenabili pentru aviaţie ar beneficia de o amnistie fiscală timp de 10 ani, în ideea de a încuraja folosirea lor.
Însă unele ţări avertizează că aceste măsuri ar putea duce la creşterea preţului carburanţilor pentru alegători, înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor. „Dacă vor face asta înainte de alegeri, va fi o sinucidere politică”, a spus un alt diplomat dintr-o ţară UE.
În ultimul an, blocul comunitar a adoptat mai multe politici destinate reducerii emisiilor de CO2. Însă apetitul politic pare să se fii diminuat iar unele guverne şi politicieni încearcă să blocheze sau să dilueze recentele iniţiative în favoarea mediului.
Propunerea UE ar duce la aplicarea unor cote maxime de impozitare pentru combustibilii poluanţi precum benzina şi cote mici pentru electricitate şi combustibili sustenabili. Suporterii spun că asta ar face transportul cu emisii reduse de CO2 precum trenurile electrice mai competitive din punct de vedere al costurilor faţă de zborurile cu avionul pe bază de combustibili fosili şi de asemenea ar majora veniturile pe care guvernele ar putea să le reinvestească în transport curat.
Jo Dardenne, director la ONG-ul Transport and Environment, spune că proiectul de act normativ pare „o cauză pierdută”. „Este absurd să avem în continuare scutiri pentru modurile poluante de transport în contextul crizelor climatice”, a spus Jo Dardenne.