Incertitudinea legată de Omicron va reduce creşterea PIB în economiile avansate cu 0,3 puncte procentuale, în T1 – Euler Hermes

Incertitudinea indusă de tulpina Omicron va reduce creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în economiile avansate cu 0,3 puncte procentuale, în primul trimestru al acestui an, şi va duce la majorarea perturbărilor în ceea ce priveşte forţa de muncă şi comerţul global, sunt de părere analiştii Euler Hermes, într-o analiză publicată vineri.
AGERPRES - vin, 21 ian. 2022, 16:00
Incertitudinea legată de Omicron va reduce creşterea PIB în economiile avansate cu 0,3 puncte procentuale, în T1 - Euler Hermes

În acest context, economiile avansate vor continua să genereze mai mult de jumătate din creşterea PIB-ului global (cu +2,2 pp în 2022 şi +1,6 pp în 2023), în timp ce pieţele emergente vor rămâne în urmă, pentru prima dată de la criza financiară globală. Astfel, prognoza analiştilor privind PIB-ul pentru anul 2022 rămâne neschimbată, zona euro şi SUA înregistrând creşteri de 4,1%, respectiv de 3,9%, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte rata de creştere a Chinei, aceasta va ajunge la un plus de 5,2%, în acest an, însă va avea contribuţia cea mai mică la creşterea PIB-ului global din 2015, cu excepţia anului 2020, când contribuţia a fost de doar 0,9 puncte procentuale.

De asemenea, analiştii Euler Hermes se aşteaptă ca PIB-ul real din ţările emergente ale Europei să crească, în 2022, cu 3,3% şi cu 3,4%, în 2023, după un salt de 5,6%, în 2021.

„Valul patru al crizei generate de virusul SARS-CoV-2 a lovit Europa în trimestrul patru şi continuă încă în Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Turcia şi Rusia. Cu toate acestea, măsurile de prevenţie şi protecţie împotriva Covid-19 rămân moderate, fiind mai puţin stricte decât în timpul valurilor anterioare”, notează specialiştii.

Potrivit sursei citate, în cazul inflaţiei, aceasta este de aşteptat să atingă vârful în primul trimestru din 2022, iar leul românesc şi forintul maghiar ar putea fi afectate parţial de practicile restrictive ale băncilor naţionale.

„Sprijinul politic va fi eliminat treptat, deşi economiile care înregistrează datorii moderate (de exemplu Cehia, Polonia, Slovacia, Rusia) pot continua, dacă şi după cum este necesar. Forintul maghiar şi zlotul polonez au fost monedele care au scăzut cel mai mult faţă de euro, fiind afectate de tensiunile din relaţia cu UE. Cu toate acestea, curbele forward indică deprecieri timide în 2022, care ar putea fi mai mari în Ungaria şi România decât în Polonia şi Cehia. În ansamblu, băncile centrale au fost proactive în creşterea ratelor dobânzilor şi combaterea inflaţiei. În acelaşi timp, membrii UE vor beneficia de finanţare NGEU, cu un impact de +0,25 pp asupra creşterii anuale a PIB-ului real în perioada 2022 – 2023. În Europa emergentă, majoritatea ţărilor vor înregistra excedente de cont curent sau deficite mici, cu excepţia României”, se menţionează în analiza Euler Hermes.

În viziunea lui Mihai Chipirliu, CFA risk director Euler Hermes România, în ultimele luni din 2021, economia a recuperat din avântul pierdut în trimestrul anterior, revenind spre o creştere anuală a PIB-ului de aproximativ 7%, în linie cu prognozele anterioare. Cu toate acestea, analistul cataloghează drept „surprinzătoare” inflaţia care a apărut brusc.

În ceea ce priveşte comerţul global, previziunile sunt că acesta va fi perturbat de blocajele forţei de muncă şi ale lanţului de aprovizionare, amplificate de omicron şi va înregistra un volum în creştere cu 5,4% în 2022, respectiv cu 4,0% în 2023.

În ciuda puterii reale de cumpărare negative, economiile în exces ale gospodăriilor vor continua să susţină consumul în perioada 2022 – 2023, în special în Europa. În faţa noilor focare şi variante Covid-19, cererea reţinută care s-a transformat în consum suplimentar a atins 20 de miliarde euro în Italia (+1,2 puncte procentuale din PIB) şi 5,4 miliarde euro în Ţările de Jos (+0,8 puncte procentuale din PIB) în 2021. În Franţa, Belgia şi Germania, ridicarea restricţiilor în timpul verii a sporit PIB-ul cu aproximativ +0,5 pp. În timp ce rata de economisire a atins nivelul de dinaintea crizei în SUA la sfârşitul anului 2021, aceasta rămâne cu +6 puncte procentuale peste rata de 19% din UE”, precizează compania.

Euler Hermes este liderul mondial în domeniul soluţiilor de asigurare a creditelor şi un specialist recunoscut în domeniile acoperirii şi asigurării creditelor. Societatea cu sediul social la Paris este prezentă în peste 50 de ţări şi are 5.800 de angajaţi. În 2020, tranzacţii globale ale companiei au reprezentat 824 miliarde de euro. Euler Hermes este membru cu drepturi depline al Grupului Allianz.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...