Incertitudinea, principalul motiv care influențează modul în care economisim. De ce sunt tinerii considerați „motoarele de creștere” a pieței?

Incertitudinea este unul dintre cuvintele de bază prin care se poate descrie societatea actuală, aspect care se reflectă și în modul în care oamenii economisesc, tinerii fiind considerați „motoare de creștere" a pieței din perspectiva investițiilor, arată analiștii XTB, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.
XTB Polonia - joi, 27 iun. 2024, 16:37
Incertitudinea, principalul motiv care influențează modul în care economisim. De ce sunt tinerii considerați „motoarele de creștere

În teorie, economisirea poate fi descrisă prin acel exercițiu de „sacrificare” a venitului din momentul actual pentru a atinge obiectivele viitoare. În discuțiile despre modul de economisire al oamenilor este inevitabil termenul „complex”, mai ales pentru că procentul dedicat economisirii se află la niveluri chiar mai scăzute decât cele de dinaintea pandemiei. Acest lucru înseamnă că perspectivele de viitor nu sunt deloc pozitive.

Această tendință ușor descendentă în privința economiilor este observată la nivelul principalelor state din zona Euro. În timp ce țări precum Germania, Franța sau Belgia au rate de economisire de peste 12%, în alte țări precum Italia, Spania sau Portugalia vedem că aceste rate nu ajung nici măcar la 6%. Pe de altă parte, gospodăriile din România și Bulgaria par să cheltuiască adesea mai mult decât câștigă, ceea ce duce la rate de economisire negative. De exemplu, ratele de economisire au fost negative în ultimii 15 ani în Bulgaria (-11%) și în România (-6%), potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Aceste diferențe notabile în ceea ce privește procentul ratei de economisire nu pot fi puse pe seama unui singur motiv. Cunoștințele financiare, nivelul veniturilor sau costul vieții influențează modul în care indivizii își planifică finanțele.

În același timp, există și alți factori, cum ar fi pensiile. Unele țări, precum Grecia sau Spania, unde sunt pensii ridicate, descurajează cetățenii să pună bani deoparte. Acest lucru, evident, se poate transforma într-o problemă, dacă autoritățile încep să ajusteze alocațiile și pensiile.

Conduita ușor „conservatoare” îi convinge pe europeni să decidă, în multe cazuri, să își păstreze banii „la saltea” în conturile curente ale băncilor. Acest concept (care nu oferă randamente și nici nu contribuie la reducerea îndatorării), nu face decât să reflecte puternic faptul că, într-un mediu cu inflație ridicată, banii cetățenilor sunt extrem de neproductivi.

Mulți dintre europeni încă nu înțeleg că un cont curent în sine nu ar trebui să se comporte ca un produs bancar „final”, ci doar ca un simplu intermediar care canalizează fondurile către produsul de economisire ales la momentul potrivit.

Chiar dacă fiecare țară are propriile caracteristici în ceea ce privește economisirea, este adevărat că europenii au în comun anumite comportamente și preferințe. În plus, procesul de globalizare, accelerat în principal de social media, ne face să tindem tot mai mult să avem gusturi și preferințe comune.

Niciodată nu am mai fost atât de asemănători – am ajuns să urmărim aceleași seriale, să ascultăm aceeași muzică sau să admirăm aceiași influenceri. Deja avem exemple care ne dovedesc cum o tendință se poate muta rapid în lumea economică (boom-ul criptomonedelor sau acțiunile GameStop).

 

Obiceiurile de economisire, neschimbate zeci de ani până la ETF-uri

Prin urmare, nici finanțele personale nu sunt ocolite de această realitate și, chiar dacă există diferențe locale (în principal din motive de fiscalitate), preferința privind activele este din ce în ce mai unanimă – și nu doar în rândul europenilor.

Până nu demult, produsele de economisire convenționale precum depozitele sau fondurile de investiții erau produsele financiare preferate. Aceasta era o tendință care rămăsese neschimbată timp de decenii, până la apariția unui nou produs: ETF-urile.

ETF-urile, sau Exchange Traded Funds, sau pur și simplu fonduri de investiții cotate, își au originea în anii ’90 în Statele Unite. Aceste instrumente s-au născut pentru a îndeplini o sarcină simplă: să reproducă într-un mod mai ieftin și mai facil comportamentul unui indice bursier.

Investiția minimă, ușurința de a cumpăra și de a vinde și, mai ales, costurile reduse sunt principalii factori de succes ai acestui produs. Tocmai acest ultim factor, costul redus al investiției, este, fără îndoială, cel mai important factor de diferențiere al ETF-urilor față de alte produse similare.

Din volumul tabelului de mai sus, mai mult de 70% se află în Statele Unite, unde ETF-urile au depășit deja fondurile de investiții tradiționale. Așadar, este inevitabilă întrebarea: ce a făcut ca ETF-urile să depășească bariera distribuției și să ajungă în sfârșit la investitori? Răspunsul este destul de simplu: planurile de investiții.

Un plan de investiții nu este altceva decât un portofoliu personalizat de ETF-uri, în care utilizatorul decide ce produse dorește să aleagă, ponderea fiecăruia dintre ele și modul în care să asigure depozitele.

 

Cum arată viitorul economiilor în Europa

Dacă ar trebui să definim vremurile noastre într-un singur cuvânt, acesta ar fi, fără îndoială, „incertitudine” (economică, politică, profesională, socială). Spre deosebire de generațiile anterioare, acum trăim într-o epocă în care stabilitatea nu se mai găsește nicăieri.

În acest context în plină schimbare accelerată de progresul tehnologic, a fost inevitabilă și modificarea rutinei noastre zilnice. Dacă nu mai sunăm, nu ne mai ghidăm sau nu mai comunicăm așa cum o făceam acum treizeci de ani, de ce mai economisim în continuare așa cum se făcea în trecut?

Tocmai această întrebare este cea pe care mulți investitori o au în fiecare zi, efectul fiind o creștere notabilă a acumulării unor produse precum ETF-urile, în detrimentul fondurilor de investiții tradiționale. La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2023, volumul gestionat pe ETF-uri și fonduri pasive din Statele Unite le-a depășit pentru prima dată în istorie pe cele de gestionare activă.

Potrivit sondajului YouGov comandat de BlackRock, 65% din totalul ETF-urilor se află „în mâinile” investitorilor cu vârste mai mari de 35 de ani, o tendință care, însă, se va schimba radical pe parcursul anilor viitori. Generația numită „Millenials” (născută între anii ’80 și ’94) și generația Z (născută începând cu 1995) sunt considerate motoare de creștere pe piața europeană de ETF-uri. Potrivit acestui studiu, în viitor, persoanele cu vârsta peste 35 de ani vor ajunge să reprezinte doar 46% din proprietarii de ETF-uri, ceea ce ar face ca cei sub această vârstă să reprezinte categoria cu cele mai multe poziții pe acest produs.

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Portretul-robot al bucureșteanului „cu fițe”. Ce au în cap românii care își cumpără case în nordul Capitalei
Portretul-robot al bucureșteanului „cu fițe”. Ce au în cap românii care își cumpără case în nordul Capitalei
Nordul bucureștiului este prima zonă din România considerată exclusivistă din punct de vedere imobiliar. O locuință aici era o realizare încă de dinainte de Revoluție. Între timp, mult mai......
Miliardarul american Warren Buffett a făcut o donație record de 5,3 miliarde de dolari în scopuri caritabile
Miliardarul american Warren Buffett a făcut o donație record de 5,3 miliarde de dolari în scopuri caritabile
Cunoscutul miliardar Warren Buffett, în vârstă de 93 de ani, a donat încă 5,3 miliarde de dolari din acțiunile companiei ...
Un tribunal din Panama i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care era inculpată compania de avocatură Mossack Fonseca, de la care a izbucnit celebrul scandal Panama Papers
Un tribunal din Panama i-a achitat pe toți inculpații din dosarul în care era inculpată compania de avocatură Mossack ...
Un tribunal din Panama a achitat vineri toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul ...
Alertă de la DNSC: Domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios
Alertă de la DNSC: Domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste ...