Pe baza datele furnizate de statele membre UE, executivului comunitar estimează că va fi nevoie de o sumă de 123 de miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor nucleare ajunse la finalul duratei lor de viaţă şi alte 130 de de miliarde de euro ar fi necesare pentru gestionarea deşeurilor nucleare, conform ultimului Program Ilustrativ Nuclear (PNIC), publicat după accidentul de la Fukushima din 2011.
Potrivit unei surse din interiorul Comisiei, sumele vehiculate au crescut cu 47% comparativ cu precedentul PINC, publicat în 2008.
‘La nivel mondial există o experienţă limitată cu privire la dezafectarea centralelor nucleare. Până în luna octombrie 2015 în Europa au fost închise permanent 89 de reactoare nucleare, însă doar trei reactoare au fost dezafectate complet, toate în Germania’, subliniază Comisia.
Ţinând cont de durata de viaţă rămasă a centralelor nucleare europene, operatorii au pus deja deoparte puţin peste jumătate din fondurile necesare pentru investiţiile. Aceasta în condiţiile în care Comisia estimează că procentul ar trebui să fie unul de 64%. Cu toate acestea, aceste sume sunt susceptibile să evolueze în caz de prelungire a duratei de viaţă a centralelor, cum vor să facă numeroase state membre.
Executivul european, care nu are putere de decizie asupra compoziţie mixului energetic, lăsat la aprecierea statelor membre, urmează să publice până la finalul anului opinia sa cu privire la programele naţionale ale fiecărui stat membru, a precizat o sursă din interiorul Comisiei.
În prezent sunt 129 de reactoare nucleare care funcţionează în 14 state membre din UE, cu o capacitate de producţie de 120 de gigawaţi şi o viaţă medie de aproximativ 30 de ani.