În opinia sa, singura cale de a se pune capăt exodului refugiaţilor este încetarea războiului civil din Siria. Uniunea Europeană trebuie să lucreze în acest scop, dar şi pentru a ajuta în crizele umanitare din Liban, Iordania şi Siria, a estimat ministrul grec.
‘Există o singură cale prin care putem depăşi criza. Gardurile la frontiere nu ajută’, a subliniat el. ‘Dacă acum ar fi închisă o frontieră, ar provoca o criză umanitară majoră în Grecia’, a adăugat ministrul Mouzalas, întrebat despre impactul pe care îl va avea închiderea frontierelor cu statele balcanice.
El a precizat că numai 430 de refugiaţi au fost relocaţi până acum din Grecia în cadrul schemei europene care prevedea repartizarea între statele membre a cel puţin 160.000 de refugiaţi ajunşi în Grecia şi Italia.
Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia se opun vehement oricărui sistem de cote şi cer controale mai stricte la frontierele statelor balcanice învecinate cu Grecia, dacă tentativele de limitare a numărului refugiaţilor dinspre Turcia vor eşua.
Marţi, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE trebuie să-şi întărească protecţia graniţelor externe şi că aceasta necesită mai multe eforturi din partea Greciei, dar şi sprijin suplimentar de la partenerii europeni.
În opinia ministrului Mouzalas, ţara sa îşi protejează frontierele şi are instituite ‘cele mai bune controale posibile’ atât terestre, cât şi pe mare.
În insulele greceşti acţionează 700 de ofiţeri ai Frontex, agenţia europeană pentru controlul frontierelor, dar acest număr este mult inferior celui de 1.800 solicitat de Atena, a amintit oficialul grec.