Incident în Marea Neagră: Un avion de vânătoare rusesc a zburat la doar trei metri de unul american
Avionul militar rus zbura la aceeaşi altitudine cu nava de recunoaştere americană, iar apoi brusc a încetinit şi a urmărit un timp nava de zbor americană, înainte de a părăsi zona la 30 mai, potrivit aceloraşi oficiali militari.
La un moment dat, distanţa dintre cele două avioane nu depăşea trei metri. Cu toate acestea, avionul forţelor aeriene ale SUA nu a luat nicio măsură de evitare, iar alte detalii legate de acest incident nu sunt momentan disponibile.
Aceiaşi responsabili din domeniul apărării nu au putut să precizeze dacă un protest diplomatic a fost înaintat părţii ruse în legătură cu acest incident.
Informaţii survin la câteva luni după un alt incident între SUA şi Rusia în spaţiul aerian al Mării Baltice, când un avion american de tip RC-135U care zbura pe un traseu de rutină în spaţiul aerian internaţional a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc SU-27 Flanker într-un mod descris de autorităţile americane ca ‘periculos şi neprofesionist’.
La începutul acestei luni, forţele navale ale SUA au dat publicităţii, într-un gest mai puţin obişnuit, a unei înregistrări video în care se vede cum un bombardier rus Su-24 trece în zbor prin partea dreaptă a distrugătorului de rachete ghidate USS Ross în Marea Neagră.
USS Ross se afla la 25 de mile distanţă de coasta Crimeii, în apele internaţionale, în momentul în care s-au apropiat şase avioane de tip Su-24.
Înregistrarea a fost difuzată pentru a preciza că avioanele şi nava au avut o întâlnire de rutină, contrar afirmaţiilor din presa rusă care a scris că nava de război americană şi-a schimbat cursul în urma acestei ‘întâlniri’.
În această înregistrare se vede cum un avion de vânătoare rus vine din depărtare şi apoi trece rapid pe lângă nava de război americană.
Aeronava rusă nu avea armament la bord, potrivit unui oficial american din domeniul apărării, şi toată problema a fost considerată de rutină.
Au existat mai multe interacţiuni între avioane militare ale NATO şi Rusiei care au survolat spaţiul aerian din Marea Neagră şi Marea Baltică, pe fondul crizei ucrainene.Astfel de incidente nu pot decât să provoace îngrijorare, deoarece reprezintă un pericol real pentru avioane şi echipajele lor, spun observatorii.