Incidentele de la Pungeşti: amenzi şi dosare de ultraj şi port de armă albă pentru protestatarii anti-Chevron

Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari în urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, dintre care 14 sunt acuzaţi de ultraj şi unul de port ilegal de armă alba, iar ceilalţi şapte au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.
Economica.net - sâm, 07 dec. 2013, 15:43
Incidentele de la Pungeşti: amenzi şi dosare de ultraj şi port de armă albă pentru protestatarii anti-Chevron

Jandarmeria Română arată sâmbătă, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că în localitatea Siliştea, judeţul Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul împrejmuitor aparţinând unei societăţi private şi a avut un comportament violent asupra forţelor de ordine.

În urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, pentru stabilirea identităţii acestora şi adoptarea măsurilor legale.

Dintre cele 22 de persoane, pentru 14 s-au întocmit actele de constatare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prevăzută şi sancţionată de Codul Penal. De asemenea, pentru o altă persoană au fost întocmite acte de constatare pentru port ilegal de armă albă, în baza Legii 61/1991 republicată.

Potrivit articolului 321 din Codul Penal, fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Dacă prin aceste fapte s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani.

Alte şapte persoane dintre cele 22 duse la IPJ Vaslui au fost amendate cu sume între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine, faptă prevăzută de articolul 26, alineatul 1, litera d) din Legea 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, se mai arată în comunicatul citat.

„În ceea ce priveşte faptele de natură penală, actele întocmite de către jandarmi vor fi înaintate pentru soluţionare organelor de urmărire penală competente teritorial”, potrivit sursei citate.

Jandarmeria a precizat că înregistrările video şi fotografiile făcute în timpul protestului vor fi puse la dispoziţie organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, „pentru a se constata împrejurările săvârşirii faptelor antisociale”.

În zona în care au avut loc incidentele au fost găsite mijloace pirotehnice şi incendiare, în acest moment Poliţia verificând aceste aspecte.

„Jandarmeria garantează dreptul la liberă exprimare a cetăţenilor, dar, totodată, face apel la respectarea legii şi va interveni ferm, dacă situaţia va degenera, în conformitate cu atribuţiile sale legale, pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice”, se mai arată în comunicatul citat.

Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.

Jandarmii au făcut, sâmbătă după-amiază, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor care rămăseseră în zona unde existau montate corturi şi barăci improvizate, la Siliştea-Pungeşti, după ce în jurul prânzului în zona manifestaţiilor participanţii la protest au folosit obiecte pirotehnice. O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţa, pe sus, de către jandarmi şi duşi într-una din dubele Jandarmeriei.

Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă. agenţiei MEDIAFAX, Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţa, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera.

Compania Chevron a anunţat oficial, sâmbătă după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, în urma manifestaţiilor de protest din zonă. Chevron nu a menţionat, în comunicatul de presă, data la care vor fi reluate lucrările în zonă.

Câteva sute de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, manifestanţii scandând lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre în camioanele companiei Chevron şi să dărâme gardurile proprietăţii acesteia.

Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

Jandarmii, echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane, au format un cordon în jurul manifestanţilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul deţinut de către Chevron. Totodată, jandarmii au fost mobilizaţi şi la ieşirea din localitatea Siliştea pentru a nu permite altor persoane să vină spre zona unde au loc manifestaţiile. De altfel, traficul în zonă a fost restricţionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care vin dinspre Pungeşti spre Siliştea, respectiv Vaslui.

Anterior, câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatarii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, şi incidente între aceştia şi jandarmi.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat şi în 16 octombrie în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită „tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.

Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...