Încotro se îndreaptă piaţa de apartamente noi: Se toarnă fundaţii, iar trendul va continua

Creditele s-au ieftinit. Dobânzile la depozite au scăzut. Cererea de locuinţe creşte. Dezvoltatorii toarnă fundaţii pentru noi locuinţe. Sectorul construcţiilor merge pe plus. Toate aceste indicii arată că 2015 va fi cel mai bun an de după criză pentru piaţa de locuinţe, dar şi că trendul se va păstra. Să vedem de ce. 
Andrada Ghira - joi, 16 iul. 2015, 21:06
Încotro se îndreaptă piaţa de apartamente noi: Se toarnă fundaţii, iar trendul va continua

Sectorul construcţiilor rezidenţiale din România pare să-şi stabilească un ritm. Doar în primele trei luni ale acestui an fost finalizate 9.232 de locuinţe în întrega ţară, cu 11,6% peste numărul de locuinţe înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, aşa cum se poate observa în graficul de mai jos. De notat este faptul că primele trei luni ale acestui an au fost cele mai bune din ultimii şase ani, dar cu 15% sub vârful înregistrat în 2008, atunci când pe piaţă au apărut 10.901 noi locuinţe, se arată într-un studiu al PMR, pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numarul locuintelor finalizate | Create infographics

Acelaşi trend pozitiv se observă şi atunci când sunt luate spre analiză datele referitoare la autorizaţiile de construcţie emise. Doar anul trecut au fost eliberate autorizaţii pentru locuinţe cu un total de 7,4 milioane de mp, cu 4,8% mai mult decât în 2013. Tendinţa de scădere s-a stabilizat în 2013 şi este de aşteptat ca trendul să se menţină pe creştere în următorii ani, susţinut de redresarea economică, se mai arată în studiul PMR.

Principalul motor din spatele aceste creşteri recente a fost revigorarea activităţii din sectorul construcţiilor rezidenţiale din zonele urbane. Analiza rezultatelor din primul trimestru din 2015 arată îmbunătăţiri în proiectele urbane. Astfel, în primele trei luni din acest an au fost date în folosinţă cu 18,9% mai multe locuinţe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce creşterea pe zonele rurale a fost de doar 4,1%. Într-o parte destul de importantă, această creştere a sectorului rezidenţial se datorează şi programului Prima Casă.

În ultimii 20 de ani au fost construite doar 8% din totalul de apartamente construite în perioada comunistă

Cea mai mare parte a locuinţelor din zona urbană sunt blocuri cu apartamente construite în perioada 1960-1989, realizate din panouri prefabricate din beton. Multe dintre conductele de canalizare şi sistemele de alimentare cu apă au nevoie de îmbunătăţiri substanţiale. Se estimează că la sfârşitul anului 2014, stocul de locuinţe în zonele urbane a fost de 4,82 milioane, cu doar 362.000 de apartamente puse pe piaţă în perioada 1994-2014. Procentual vorbind, în ultimii 20 de ani au fost construite mai puţin de 8% din apartamentele ridicate în perioada 1960-1989.

În plus, studiul PMR mai arată că stocul urban de locuinţe s-a extins la 228,5 milioane de mp în 2014, şi că doar 24 de milioane de mp reprezintă suprafaţa construită între 1994 şi 2014.

Pe termen lung, este de aşteptat ca îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice, reflectate de o creştere dinamică a puterii individuale de cumpărare, să ducă la o redresare mai robustă a pieţei rezidenţiale din România, mai arată studiul PMR. Media suprafeţei utile per cap de locuitor este de 28 de mp, faţă de alte ţări europene unde această cifră este mai mare de 30 mp.

2015, an bun şi pentru dezvoltatori

În proiectele rezidenţiale începute cu ani în urmă investiţiile continuă, iar alţi dezvoltatori îşi fac deja planuri pentru noi blocuri de locuinţe. Unul dintre proiectele rezidenţiale care a suprvieţuit crizei este Cosmopolis. Turcii de la Opus Land au construit deja 1.850 de locuinţe din planurile iniţiale de 5.000 de unităţi.

Pe fondul crizei, dezvoltatorul a fost nevoit să reducă suprafeţele apartamentelor construite. Cât despre vânzări, acestea au crescut cu 30% în primele luni ale acestui an. Dacă anul trecut se vindeau 27 de apartemente lunar, acum s-a ajuns la o medie lunară de 40 de unităţi tranzacţionate.

„Cred că de data asta este o cerere reală pentru apartamente, a utilizatorilor finali. Nu mai sunt fonduri care vor să cumpere locuințe la pachet”, spune Ahmet Buyukhanli, proprietarul Opus Land Development.

Vânzări în creştere a înregistrat şi dezvoltatorul Adama, iar unul dintre motive este ieftinirea finanţării. Directorul general al Adama, Laszlo Csiki, spune că cei doi factori esenţiali care-i ajută să vândă mai multe apartamente sunt puterea de cumpărare a clienţilor, dar şi costul de finanţare redus.

„Amândouă lucruri s-au întâmplat, le-am văzut şi o să se întâmple şi în viitor. Aceste efecte s-au reflectat şi în vânzările noastre şi cred că aceşti doi factori sunt importanţi”, spune Csiki.

Bineînţeles că sunt şi dezvoltatori, care au stat ascunşi în ultimii ani şi care acum, pe lângă o creştere a cererii, văd şi o ieşire a preţurilor din criză. Spaniolii de le Hercesa au anunţat în primăvara acestui an construcţia celei de-a treia faze din cadrul proiectului Vivenda Residencias. Preţurile depăşesc 1.200 de euro/mp. 

La polul opus, Shimon Galon, care prin firma sa Real Sol vrea să aducă la viaţă un proiect rezidenţiale blocat la stadiul de machetă, spune că ştie la ce preţuri nu mai poate vinde şi nu mai poate visa. 

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...