Astfel, indicele încrederii în economie calculat lunar de CE pe baza unui sondaj a scăzut în România de la 96,4 în iunie la 95,7 în iulie, după trei luni consecutive de evoluţie pozitivă.
Pe sectoare, indicii privind încrederea în economie au înregistrat scăderi în industrie, retail şi construcţii.
Indicii privind încrederea consumatorilor şi încrederea din sectorul serviciilor au afişat evoluţii uşor pozitive.
Datele au fost calculate în urma unui sondaj în rândul consumatorilor şi managerilor din industrie, servicii, retail şi construcţii.
La nivelul UE, indicele încrederii în economie s-a îmbunătăţit cu 2,4 puncte, urcând la cota 95, potrivit Comisei Europene.
Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în iulie pentru cea de-a treia lună consecutiv, indicele urcând de la 91,3 la 92,5, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, ceea ce sugerează că blocul monetar se apropie de ieşirea din recesiunea prelungită, notează Bloomberg.
Economia zonei euro este în contracţie de un an şi jumătate, însă datele economice recente au indicat ieşirea din recesiune în următoarea perioadă, în principal datorită economiei germane.
Moneda euro s-a apreciat faţă de dolar după publicarea datelor CE privind încrederea în economie, urcând la 1,3271 dolari, cu 0,1% mai mult faţă de referinţa de la finalul şedinţei de tranzacţionare de luni.
Indicele Stoxx 600 al principalelor acţiuni de pe bursele vest-europene afişează o variaţie nesemnificativă faţă de închiderea de luni.