Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut cu 0,8 puncte, până la 100,7 puncte, în luna octombrie. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor, care mizau pe o scădere de 0,2 puncte puncte. În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut cu 0,5 puncte, la 104 puncte.
‘Stabilizarea sentimentului în zona euro a rezultat ca urmare a îmbunătăţirii încrederii în toate sectoarele de activitate’, a informat executivul comunitar, precizând că cele mai mari creşteri au fost înregistrate în sectorul comerţului cu amănuntul, serviciilor şi construcţiilor. În rândul principalelor economii din zona euro, indicele sentimentului economic a scăzut în Spania, dar a crescut în Germania, Franţa, Italia şi Olanda.
Revenirea încrederii sugerează că gospodăriile şi companiile ar putea să-şi majoreze cheltuielile în lunile următoare, ceea ce reduce riscul ca economia zonei euro să intre în recesiune. În al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, în timp ce economia zonei euro a stagnat. Eurostat va da publicităţii cifrele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea pe data de 14 noiembrie.