Un indicator al încrederii şefilor de companii şi consumatorilor în cele 17 ţări euro a urcat în februarie pentru a doua lună consecutiv, de la 93,4 puncte în ianuarie la 94,4 puncte, a anunţat, marţi, Comisia Europeană. Economiştii consultaţi de Bloomberg prognozau o creştere până la 94 de puncte, potrivit Bloomberg.
Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a ajutat la atenuarea impactului măsurilor mai dure de austeritate adoptate în regiune, companiile majorând numărul de angajaţi şi producţia pentru a face faţă exporturilor. Încrederea sectorului de afaceri din Germania acrescut în februarie peste aşteptări, la maximul a şapte luni, iar investitorii au devenit mai optimişti.
Raportul pentru zona euro sugerează că „etapa mai dificilă a trecut. Chiar şi aşa, încerderea este la un nivel încă scăzut”, a declarat economistul-şef pentru Europa al IHS Global Insight, Howard Archer.
Cursul euro a rămas stabil după publicarea datelor, fiind tranzacţionat la 1,3441 dolari la 11:11 la Frankfurt, în urcare cu 0,3% faţă de şedinţa precedentă.
Germania ar putea ajuta la temperare unui declin al zonei euro în acest an, potrivit comisiei. Economia Germaniei ar putea creşte cu 0,6% în acest an, în timp ce pentru Italia, Spania, Olanda, Belgia şi Grecia sunt estimate contracţii. PIB al Franţei ar putea avansa cu 0,4%, a estimat executivul comunitar la 23 februarie.
Încrederea consumatorilor germani va urca în martie la maximul a 12 luni, susţinută de declinul şomajului, potrivit unui studiu GfK. Şomajul din Germania a coborât, probabil, pentru a patra lună consecutiv în februarie, potrivit unui sondaj Bloomberg. Agenţia federală pentru piaţa muncii va publica date miercuri.