Potrivit datelor publicate miercuri de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 102,7 puncte în luna aprilie de la nivelul de 102 puncte în luna aprilie. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg care mizau pe o creştere până la 102,2 puncte. În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut uşor cu 0,2 puncte, până la 106,5 puncte.
‘Încrederea în economie se îmbunătăţeşte graţie creşterii încrederii consumatorilor şi companiilor’, a declarat analistul Danske Bank, Pernille Bomholdt Nielsen. ‘Modificarea sentimentului va declanşa o creştere a cererii pentru investiţii şi bunuri de folosinţă îndelungată, ceea ce va conduce la o relansare mai puternică în a doua jumătate a anului’ a adăugat analistul.
În rândul statelor membre, încrederea a crescut cu 0,4 puncte în Spania, cu 0,5 puncte în Italia, cu 0,7 puncte în Germania şi cu 1,3 puncte în Olanda. În rândul principalelor cinci economii din zona euro, doar Franţa a înregistrat o scădere a încrederii (minus 0,4 puncte).
Pe sectoare de activitate, încrederea a crescut cu 0,5 puncte în industrie, graţie optimismului directorilor de companii cu privire la producţia viitoare şi a unei analize mai pozitive cu privire la carnetul de comenzi. De asemenea, încrederea a crescut cu 0,3 puncte în sectorul serviciilor.
Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a declarat săptămâna aceasta că BCE analizează posibilitatea adoptării unor măsuri care să stimuleze creditarea către companii şi gospodării pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. În primele trei luni ale anului economia zonei euro a înregistrat al patrulea trimestru consecutiv de creştere iar inflaţia este la mai puţin de jumătate faţă de ţinta avută în vedere de BCE.