Încrederea în sectorul bancar european rămâne foarte scăzută, consideră un oficial BCE
‘Nu există nicio îndoială că băncile, bancherii şi întreaga industrie se confruntă cu una din cele mai grave crize de încredere. Criza din 2008 şi 2009 a jucat un rol major în această diminuare a încrederii opiniei publice dar problema nu s-a încheiat odată cu trecerea celei mai grave faze a crizei. Chiar şi şapte ani mai târziu, încrederea în sectorul bancar este foarte scăzută’, a declarat Sabine Lautenschläger, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE.
Lautenschläger a mai informat că SSM este în faza finală a revizuirii procedurilor de guvernanţă şi a apetitului de risc pentru cele 123 de bănci din zona euro pe care SSM le supervizează direct. ‘Concluziile noastre preliminare sunt că un număr de bănci, chiar dacă respectă standardele naţionale, nu îndeplinesc standardele internaţionale de bune practici’, a spus Lautenschläger. Potrivit acesteia, numeroasele scandaluri de genul manipulării ratelor dobânzilor Libor, evaziune fiscală, comportamente frauduloase ale unor traderi, comportamente inadecvate în vânzarea unor ipoteci şi intervenţiile autorităţilor pentru salvarea de la faliment ale unor bănci, au răspândit în rândul opiniei publice o percepţie potrivit căreia comportamentul incorect este răspândit în sectorul bancar, scrie Agerpres.
Pentru restabilirea încrederii în industria bancară, Sabine Lautenschläger consideră că este nevoie atât de acţiuni din partea organismelor de reglementare şi supervizare dar, mai ales, de eforturi din partea bancherilor, echipelor manageriale şi a consiliilor de administraţie ale băncilor.’Recâştigarea încrederii nu va fi uşoară. Managerii băncilor trebuie să convingă publicul că vor recompensa comportamentele corecte social în timp ce comportamentele incorecte vor fi sancţionate, chiar şi la vârf’, a spus Lautenschläger.
Începând din luna noiembrie a anului trecut, BCE a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, via Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de mari grupuri bancare europene. În schimb, băncile ‘mai puţin importante’ sunt supervizate în continuare de autorităţile naţionale, dar în colaborare cu BCE.
Potrivit normelor Mecanismului European de Supervizare Bancară, BCE poate decide în orice moment să supervizeze direct orice bancă din zona euro pentru a se asigura că standardele de supervizare sunt aplicate în mod corect.