Încrederea managerilor în economie este de 41 de puncte (rezervat spre optimist), conform indicelui Confidex
„Dacă înțelegem foarte bine această criză vom putea să preschimbăm amenințările în oportunități de dezvoltare și să transformăm economia într-una robustă, cu afaceri mai rezistente. Pentru asta e nevoie în primul rând să strângem date din piață, și tocmai de aceea am lansat CONFIDEX. Vom continua să sprijinim mediul de business prin colectarea de informații actuale astfel încât, în paralel cu etapele crizei, să înțelegem ce se întamplă, apoi să analizăm aceste date și să tragem concluzii, ca în final să creăm împreună repere pe baza cărora putem lua decizii adecvate realității din teren”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Impetum Group, grupul românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viața unei companii românești, a făcut publice concluziile preliminare ale studiului care măsoară încrederea managerilor români în economie, parte din proiectul CONFIDEX. Cu un eșantion de 503 companii din toate domeniile principale de activitate și toate regiunile țării, dintre care 150 companii mari cu cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de Euro, studiul este o premieră națională și oferă informații colectate pe cele mai importante șase sectoare contributoare la PIB: agricultură, industrie și energie, construcții, comerț și HoReCa, logistică (transport, distribuție, depozitare), servicii.
Principalele concluzii:
• 75% dintre manageri consideră că economia este afectată depandemia Covid.
• 49% se confruntă în mod real cu scăderea vânzărilor și a comenzilor.
• Cifra de afaceri actuală și profitul au scăzut cu 21% comparativ cu previziunile de la începutul anului.
• 70% dintre manageri consideră că șomajul și inflația vor crește în următoarea perioadă.
• 56% dintre managerii români consideră că leul se va devaloriza, în raport cu moneda europeană.
• 58% dintre companii consideră că ar trebui să crească productivitatea, pentru a rămâne competitive.
• Managerii români văd o criză în V cu revenirea în 2 viteze.
Prin amploarea fără precedent a CONFIDEX, Impetum Group se adresează întreg mediului de afaceri din România, pentru a crea niște repere, rezultate din suma percepțiilor individuale ale managerilor români, pentru ca businessurile să traverseze mai ușor cele trei etape ale crizei: de la primul stadiu, de șoc, succedat de etapa de analiză și concluzii, și finalizat prin ultima etapă, cea a deciziilor adaptate realității. Prin informația pe care o pune în lumină, acest demers pro business validează demersul Impetum Group de a construi un hub de resurse antreprenoriale.
„Actualmente, indicele CONFIDEX este la 41 de puncte din totalul de 100, foarte aproape de o mediană neutră. Corelat cu principalele concluzii ale cercetării, ne arată un tonus precaut în mediul de afaceri și poate fi asociat unei economii care mai degrabă a schimbat regimul de viteză decât și-a oprit funcționarea”, explică Impetum Group.
Relevanța și diferențiatorii studiului stau atât în abordare cât și în metodologie. Cu 90% dintre respondenți în rolul de CEO, și restul de 10% tot în C-level management, studiul a analizat exclusiv percepția persoanelor din roluri cheie în companiile românești. Din punct de vedere financiar, 75% dintre companiile investigate au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% sunt firme cu peste 5 milioane de euro cifră de afaceri. Astfel, cercetarea din proiectul CONFIDEX este primul studiu care acordă o atenție specială companiilor mari, cu impact vizibil în economie.
Cum văd managerii români economia astăzi
Aproximativ 75% dintre manageri consideră că economia este afectată și doar 3% apreciază că economia este puțin sau deloc afectată. Deși 55% dintre respondenți susțin că și-au redus activitatea în perioada de pandemie, doar 49% se confruntă în mod real cu scăderea vânzărilor și a comenzilor.
Datorită diferențelor mici dintre sectoare, scorul mediu de 41 de puncte este relevant la nivelul întregului business românesc, cu atât mai mult cu cât influența cifrei de afaceri asupra percepției a fost constatată ca minimală. Percepția cea mai optimistă asupra economiei aparține companiilor din agricultură (43), în timp ce companiile din servicii și transport, depozitare, distribuție oferă cele mai mici valori ale indexului (38). Indicele CONFIDEX al încrederii e menit să folosească drept punct de referință în cercetarea în derulare.
Metodologie și perspective
Datele CONFIDEX – 1st Edition au fost culese telefonic și online, în perioada 18 mai – 12 iunie 2020. Pentru a genera rezultate cât mai actuale și relevante, studiul urmează să fie completat prin chestionare trimestriale.
Și mai departe, CONFIDEX va radiografia pas cu pas efectele pe care criza coronavirusului le va avea asupra economiei și va pune accent pe elementele care redau încrederea mediului de business în economie.