Încrederea românilor în bănci a ajuns la 40%. Un sfert din populaţie vrea dobânzi mai bune – studiu

Nivelul de încredere al românilor în băncile din România a ajuns, în 2016, la 40% (de la 33% cât se înregistra în 2011), în timp ce aproape un sfert din populaţie consideră că dobânzile mai bune ar creşte şi mai mult încrederea în instituţiile bancare, arată rezultatele cercetării 'Educaţie financiară', realizată de GfK România la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 13:24
Încrederea românilor în bănci a ajuns la 40%. Un sfert din populaţie vrea dobânzi mai bune - studiu

Potrivit sursei citate, românii cunosc cele mai multe informaţii despre bănci (98%), urmate de cele despre companiile de asigurări (90%), fonduri de pensii private (88%), fonduri de investiţii (78%), instituţii financiare non-bancare (62%) şi piaţa de capital (61%).

Pe de altă parte, populaţia îşi doreşte o informare mai bună despre termenii financiari, pe primul loc situându-se subiectul ‘Diversificarea riscului’, cu 67% dintre cei chestionaţi. În acelaşi timp, 60% dintre români ştiu mai puţine lucruri despre ce înseamnă DAE (dobânda anuală efectivă) şi vor să afle mai multe detalii, precum şi despre capitalizarea dobânzii (59%), dar şi despre codebitor (47%).

De asemenea, la întrebarea ‘Pentru care dintre următoarele produse/servicii sau termeni financiari simţiţi nevoia să primiţi mai multe informaţii?’, 59% dintre cei chestionaţi au făcut referire la modalitatea de a lua un credit, astfel încât să nu apară probleme financiare, iar 52% au optat pentru cum să facă dovada plăţii atunci când plătesc facturile de utilităţi la bancomat sau pe Internet. În plus, 39% dintre respondenţi au afirmat că vor să afle mai multe informaţii despre cum se face plata cu cardul în magazine.

Conform studiului GfK România, la nivel general, încrederea românilor în sistemul bancar din România a crescut, în 2016, cu 7%, până la 40%, comparativ cu ultima statistică realizată în 2011.

Pe locurile următoare în topul încrederii se află: companiile de asigurări, cu 29%, fondurile de pensii private (26%), fondurile de investiţii (22%), instituţiile financiare non-bancare (19%) şi piaţa de capital (16%).

La capitolul măsurilor necesare pe care băncile ar trebui să le ia pentru a câştiga încrederea populaţiei, 24% dintre români vor dobânzi mai bune, 18% optează pentru comunicare/informare/educare, 17% pentru corectitudine/seriozitate/respectarea condiţiilor contractuale, 14% pentru transparenţă/informaţii clare şi numai 1% pentru interacţiunea cu un personal amabil şi bine pregătit.

Nu în ultimul rând, la capitolul ponderii cheltuielilor cu plata creditelor din total venituri, 10% dintre cei intervievaţi au declarat că alocă mai mult de jumătate din venituri pe plata creditelor. De asemenea, 37% dintre români dau cel mult jumătate dintre venituri pe credite, iar 53% au afirmat că nu au contractat niciun credit.

Cercetarea ‘Educaţie financiară’ a fost realizată de GfK România la solicitarea ARB, în perioada 25 aprilie – 3 mai 2016, pe un eşantion de 1.022 de persoane. Interviurile au fost realizate telefonic, iar datele prezentate în studiul din acest an au avut ca termen de comparaţie rezultatele dintr-o cercetare similară de piaţă realizată în anul 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor grupului Rompetrol, Petromidia și Vega își va crește exporturile de carburanți în acest an. Piața internă rămâne însă prioritară....
Peste 75% dintre oamenii de știință americani se gândesc să părăsească SUA
Peste 75% dintre oamenii de știință americani se gândesc să părăsească SUA
Peste 75,3% dintre oamenii de știință din SUA se gândesc să părăsească țara în urma schimbărilor în cercetare ...
Începe construcția hotelului cu camere care se rotesc după soare. Investiția în prima fază este de trei milioane de euro
Începe construcția hotelului cu camere care se rotesc după soare. Investiția în prima fază este de trei milioane de euro
Primul landscape hotel din Europa care va avea camere rotative urmează să fie construit la Sadu, județul Sibiu. Lucrările ...
Danemarca nu apreciază  tonul folosit de JD Vance
Danemarca nu apreciază tonul folosit de JD Vance
Danemarca nu apreciază tonul folosit de vicepreședintele SUA JD Vance, care a criticat dur presupusa inacțiune a Danemarcei ...