Executivul a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind prelungirea aplicării măsurilor prevăzute la articolul 1 şi artiolul 3 din OUG nr. 132/2020, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 8 iunie – 31 decembrie 2022.
Economica.net vă spune ce prevede proiectul de OUG pregătit de executiv:
În perioada 8 iunie – 31 decembrie 2022, angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, se arată în Legea 58 din 2021, care modifică actele normative anterioare care reglementează măsura Kurzarbeit, arată analiza Economica.net.
Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.
Pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar, aferent orelor de reducere a programului de lucru, se arată în Legea 58 din 2021, studiată de Economica.net.
Indemnizația este suportată de angajator, din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia, și se achită la data plății salariului aferent lunii respective, urmând să fie decontată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată, aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea, în acord cu prevederile Codului fiscal.
Sumele aferente indemnizaţiilor plătite de angajator salariaţilor i se vor deconta în cel mult 5 zile de la emiterea deciziei Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Dacă angajatorul nu recuperează indemnizația acordată salariatului de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, acesta nu are dreptul să o recupereze de la salariat, mai spune Legea 58/2021, consultată de Economica.net.
Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă și poate solicita decontarea indemnizației Kurzarbeit dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
– măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariați ai unității;
– reducerea activității este justificată de scăderea cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii de reducere a timpului de lucru sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puțin 10% față de luna similară sau față de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgență, alertă, asediu, respectiv 2019, potrivit Legii 58 din 2021, consultate de Economica.net.
În cazul unei societăţi înfiinţate în perioada 1 ianuarie – 15 martie 2020 şi care are cel puţin un angajat, diminuarea producției se raportează la producţia realizată în luna anterioară aplicării măsurii de reducere a timpului de lucru, se arată în proiectul de OUG, consultat de Economica.net.
În cazul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi în cel al angajatorilor din categoria reglementată de OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raportează la veniturile realizate.
Context
Legea prevede decontarea indemnizaţiei de Kurzarbeit până la 8 iunie 2022 (la trei luni de la încetarea stării de alertă).
La data de 8 martie 2022 a încetat starea de alertă, astfel încât măsura de decontare a indemnizaţiei pentru reducerea timpului de lucru se va aplica până la 8 iunie 2022, când expiră perioada de trei luni de la data încetării stării de alertă.
De ce crede guvernul că avem nevoie de prelungirea decontării măsurii Kurzarbeit până la sfârşitul anului 2022
În prezent, operatorii economici, care s-au confruntat cu probleme cauzate de creșterea continuă a prețurilor la utilități, precum și cu restricții pe perioada stării de alertă, cauzate de măsurile luate de guvern pentru limitarea răspândirii Covid-19, trebuie să facă față și impedimentelor generate de întreruperea activității, scăderea cifrei de afaceri sau diminuarea producției, creșterea prețurilor la materii prime sau dificultăți privind obținerea acesteia, dificultăți în sistemul de transport al mărfurilor, toate acestea conducând la un potențial risc de blocaj al activităților economice, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de OUG care prelungeşte decontarea indemnizaţiei de Kurzarbeit.
Creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional e agravată și de noul context geopolitic şi se suprapune peste dificultățile deja existente în economie, toate acestea având efect multiplicator la nivelul economiei, cu grave repercusiuni la nivel social și financiar, mai spune executivul.
Creşterea inflației a fost impulsionată și de problemele persistente din lanțurile globale de valoare adăugată, care, pe fondul revenirii rapide a cererii adresate produselor industriale, au condus la majorări ale prețurilor acestor categorii de bunuri. Într-un climat global dominat de șocuri inflaționiste multiple, o parte a acestor creșteri de prețuri se transferă într-o măsură din ce în ce mai însemnată și asupra celor finale ale bunurilor de consum, continuă executivul.
Activitatea economică și-a temperat rata de creștere, fiind puțin probabil ca această tendință să se inverseze în perioada imediat următoare, în contextul sincopelor în funcționarea lanțurilor internaționale de producție, al atenuării puterii de cumpărare a populației, recunoaşte guvernul în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Complementar acestei situații, războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei amplifică considerabil incertitudinile şi riscurile aferente activităţii economice.
Actualizare 31 mai: prelungirea decontării indemnizaţiei de reducere a timpului de muncă, oficializată prin publicarea OUG 73 în Monitorul Oficial.
Actul normativ care reglementează prelungirea decontării indemnizaţiei de Kurzarbeit până la finalul anului 2022 a intrat în vigoare la 31 mai 2022, odată cu publicarea OUG nr. 73/2022 în Monitorul Oficial, partea I, nr. 536.