CNAS a publicat pe 23 martie, în transparență decizională, un proiect de Ordin al Ministrului Sănătăţii (MS) şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care conţine normele de aplicare a OUG privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate pe perioada instituirii stării de urgență.
Context
Economica.net vă aminteşte că din 21 martie e în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 30 din 2020 care stabileşte, printre altele cum se vor acorda concediile şi indemnizaţia pentru carantină.
Mai precis, OUG nr. 30/2020 modifică OUG 158/2005 și Legea 399/2006, acte normative care conțin reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate, astfel:
Aceste reglementări sunt prevăzute la articolele XVI şi XVII din OUG. 30 din 2020, sunt valabile pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul 195/2020 și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus care declanşează boala COVID 19.
Ce prevede proiectul de Ordin al Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS pentru modificarea şi completarea normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158 din 2005, aprobate prin Ordinul MS şi CNAS nr. 15/2018/1311/2017:
Concret, documentul care atestă starea de carantină a persoanei asigurate, necesar pentru eliberarea certificatului de concediu medical, se poate trimite de către Direcţiile de Sănătate Publică persoanelor aflate în această situaţie şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Adeverinţa privind dovada asigurării în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii poate fi eliberată de către angajatori şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
Certificatele de concediu medical acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgenţă, se eliberează şi se plătesc fără avizul medicului de medicina muncii.
Certificatele de concediu medical, eliberate în perioada stării de urgenţă de către un medic curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital, se depun direct la plătitorii de indemnizaţii de asigurări, fără viza medicului de familie.
Certificatele de concediu medical, eliberate în perioada stării de urgenţă, se pot transmite şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, astfel:
– de către medicii curanţi către persoanele asigurate;
– de către persoanele asigurate către plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (angajatori, CAS-uri, ).
Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz), se depun de către persoana asigurată la plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, în termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.
Certificatele de concediu medical se pot acorda şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă instituită prin Decretul nr. 195/2020, în următoarele situaţii:
Proiectul de Ordin comun al CNAS şi MS cuprinde şi reglementări pe termen lung, printre care și eliberarea certificatelor pentru concedii medicale persoanelor neasigurate pe teritoriul României, dar care intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale sau a acordurilor, înţelegerilor, convenţiilor sau protocoalelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, care atestă incapacitatea de muncă şi durata probabilă a acesteia.
Atenţie! Prevederile din proiectul de act normativ antemenţionat nu se aplică deocamdată. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.
Ordonanţa de urgență nr. 30/2020 poate fi citită integral la acest link.
Ordonanţa de urgență nr. 25/2020 poate fi consultată la acest link.