„Aşteptăm cu toţii o clarificare (…) Este fundamental”, a afirmat marţi preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, care, ca şi partidele din opoziţie, cere guvernului să se explice în acest caz.
Polemica a continuat să se inflameze după dezvăluirile de sâmbătă din cotidianul Correio da Manha privind suma indemnizaţiei de plecare, de 500.000 de euro, de care a beneficiat Alexandra Reis cu doi ani înainte de încheierea contractului.
Câteva luni mai târziu, ea a fost numită în fruntea NAV, compania publică însărcinată cu controlul aerian, înainte de a se alătura la începutul lui decembrie guvernului în funcţia de secretar de stat la finanţe.
Alexandra Reis a respins orice ilegalitate şi a spus că a părăsit compania „la cererea TAP”, într-un răspuns trimis agenţiei Lusa. Compania aeriană portugheză a indicat însă într-un comunicat în februarie că Reis şi-a prezentat demisia, luând decizia „de a închide un capitol din viaţa sa profesională”.
„Dacă nu este vorba despre o concediere, ci despre o plecare voluntară, nu trebuie neapărat să se primească o indemnizaţie”, a reamintit luni seară şeful statului portughez.
În contextul acestei polemici, ministerele de Finanţe şi de Transport au solicitat TAP să clarifice „cadrul juridic al acordului încheiat” şi „suma indemnizaţiei acordate”.
Grupul aerian portughez, ale cărui dificultăţi au sporit din cauza pandemiei de COVID-19, a fost renaţionalizat de urgenţă în 2020, în schimbul aplicării unui plan de restructurare impus de Bruxelles.
În valoare de peste 3 miliarde de euro, acest plan prevede în special o diminuare a personalului, o reducere a flotei sale şi o scădere de 25% pentru salariile mai mari de 1.410 euro până în 2025.
Această indemnizaţie „este de neînţeles într-o companie care se confruntă cu o situaţie economică dificilă, susţinută din fonduri publice”, a reacţionat Sindicatul piloţilor din aviaţia civilă (SPAC) într-un comunicat.
Sursa foto: Dinheirovivo.pt