Guvernul cheamă studenţii medicinişti din anii terminali să facă voluntariat în spitale. Le oferă 2.500 lei net pe lună

Studenţii medicinişti din anii patru, cinci şi şase, precum şi cei din anii trei şi patru de la facultăţile de asistenţi medicali sunt chemaţi de Guvern să facă voluntariat în spitale. Informaţia apare într-un proiect de OUG, lansat recent de Executiv. Voluntarii vor primi o indemnizaţie de 2.500 de lei net lunar dacă au lucrat cel puţin 120 de ore în luna respectivă. De asemenea, proiectul de act normativ prevede dreptul de liberă practică temporară, acordat medicilor rezidenţi ca să îngrijească pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu boala Covid-19.
Cristina Şomănescu - vin, 13 nov. 2020, 10:26
Guvernul cheamă studenţii medicinişti din anii terminali să facă voluntariat în spitale. Le oferă 2.500 lei net pe lună

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care reglementează voluntariatul studenţilor medicinişti din ani terminali în spitale. Mai mult, prin acest proiect, medicilor rezidenţi li se acordă temporar drept de liberă practică ca să îngrijească oameni suspecţi sau confirmaţi cu Sars-CoV-2.

  • Este vorba despre proiectul de OUG privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Ce schimbări aduce proiectul de act normativ

Acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor rezidenţi, indiferent de anul pregătirii în rezidenţiat, dar şi medicilor care exercită profesia cu competenţe limitate ca să aibă grijă de pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu Sars-CoV-2, se arată în proiectul consultat de Economica.net.

Aceştia vor putea acorda îngrijiri medicale independent, în baza protocolului privind investigaţiile şi tratamentul diferenţiat pe stadii ale bolii Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi în baza indicaţiilor medicilor specialişti sau primari care-i coordonează.

  • Art. 1 din proiectul de OUG spune că: prin derogare de la prevederile art. 383 alin. (1) și art. 385 lit. d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada instituirii stării de alertă, medicii rezidenți, indiferent de anul pregătirii în rezidențiat, preum și medicii care exercită profesia cu competențe limitate asigură investigații și tratament pentru pacienții suspecți și confirmați cu boala Covid – 19, în baza Protocolului privind investigațiile și tratamentul diferențiat pe stadii ale bolii Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, precum şi în baza indicaţiilor medicilor specialişti/primari în coordonarea cărora lucrează.

Medicii rezidenţi şi medicii care exercită profesia cu competenţe limitate, implicaţi în tratarea oamenilor suspectaţi sau confirmaţi cu noul coronavirus, vor putea elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi reţete medicale doar pentru pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu boala Covid-19, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

  • Articolul 2 din proiectul de act normativ prevede că: prin derogare de la prevederile art. 386 alin. (5) din Legea nr. 95/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada stării de alertă, medicii prevăzuţi la articolul 1 exercită dreptul de liberă practică, pot elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar numai pentru acordarea asistenței medicale pacienților suspecți sau confirmați cu boala Covid – 19.

Studenţii din anii terminali ai facultăţilor de medicină şi de asistenţi medicali, chemaţi să facă voluntariat plătit în spitale.

Proiectul de OUG reglementează, de asemenea, voluntariatul studenţilor facultăților de medicină generală din anii patru, cinci şi şase, precum şi al studenţilor din anii trei şi patru ai facultăților de asistenți medicali, în unitățile sanitare și la serviciile de urgență prespitalicească, pe durata stării de alertă și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea stării de alertă.

Repartizarea studenților care vor să fie voluntari se va face prin ordin al Comandantului Acțiunii, emis pe baza analizei necesităților realizate la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Ordinul de repartizare se comunică spitalului, inspectoratului pentru situații de urgență județean, respectiv București – Ilfov, pe raza căruia se află spitalului, precum și instituției de învățământ superior la care este înmatriculat studentul.

Voluntariatul se va desfăşura în baza contractului de voluntariat încheiat între studentul voluntar şi ISU, dar şi a fişei de voluntariat emisă de spitalul la care va lucra voluntarul, se arată în proiectul de OUG.

Ce trebuie să ştie studenţii voluntari

Contractul de voluntariat va cuprinde următoarele informaţii:

  • datele de identificare ale părților contractante;
  • datele de identificare ale unităţii sanitare unde va lucra voluntarul, stabilită prin ordinul de repartizare emis de comandantul acțiunii;
  • descrierea generică a activităților pe care urmează să le presteze voluntarul, în coordonarea personalului medical din unităţii sanitare;
  • durata contractului care nu poate fi mai mică de două luni;
  • drepturile și obligațiile părților;
  • condițiile de reziliere a contractului.

Contractele de voluntariat încheiate potrivit proiectului de OUG încetează de drept la 30 de zile de la data încetării stării de alertă, mai scrie în proiectul de act normativ.

Fişa de voluntariat va cuprinde următoarele informaţii:

  • datele de identificare ale spitalului, ale coordonatorului voluntarului, desemnat de spital, dar şi ale studentului voluntar;
  • structura din cadrul unităţii sanitare în care se desfăşoară voluntariatul;
  • descrierea detaliată a activităților de îngrijiri generale de sănătate și a altor activități de îngrijire, monitorizare și asistare a pacienților, pe care studentul voluntar le va desfășura pe parcursul voluntariatului;
  • organizarea programului pentru desfășurarea activității studentului voluntar.

Instruirea studenţilor şi asigurarea echipamentelor de protecţie pentru voluntari cad în sarcina spitalelor pentru care vor lucra studenţii, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Programul studentului voluntar poate fi stabilit în ture de opt ore sau de 12 ore, cu un total de minimum 120 de ore pe lună, prevede proiectul de act normativ.

Studenţii voluntari vor primi o indemnizaţie netă de 2.500 de lei pe lună, dacă vor desfăşura minimum 120 de ore de activitate de voluntariat în luna respectivă, scrie în proiectul de OUG.

  • Dacă studentul voluntar intră în izolare sau carantină, acesta primeşte indemnizaţia de 2.500 de lei, indiferent de numărul de ore de voluntariat lucrate în luna respectivă, se mai arată în proiectul de act normativ.

Pentru studenţii voluntari care sunt repartizați la spitale din alte localități decât cele în care se află instituțiile de învățământ la care sunt înmatriculați sau cele în care au domiciliul sau de reședința, la cererea acestora, se asigură:

  • cazarea și masa;
  • o indemnizație suplimentară în cuantum de 20 de lei pe zi, acordată de către ISU care a încheiat contractul de voluntariat cu studentul voluntar;
  • transport, la începutul și la terminarea perioadei de voluntariat, cu mijloacele specifice din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și structurilor subordonate acestuia.

Important: sumele primite de studenţi nu se impozitează

Pentru cele două tipuri de indemnizații menţionate de Economica.net mai sus (cea de 2.500 de lei pe lună şi cea de 20 de lei pe zi) nu se rețin, nu se datorează și nu se virează contribuții și impozite, scrie în proiectul de act normativ.

Perioada în care studenții desfășoară activitățile de voluntariat se consideră stagiu de practică în unitățile sanitare.

Detalii despre vaccinarea antiCovid-19

Personalul medico-sanitar cu drept de liberă practică va participa direct în campaniile de vaccinare, conform Concepției de punere în aplicare a Strategiei de vaccinare AntiCovid-19 în România.
Din echipele de vaccinare pot face parte și soldații gradați profesioniști sanitari și militarii salvatori – combat life savers, respectiv operatori salvatori, în limita competențelor obținute, la solicitarea autorităților cu atribuții de coordonare a campaniilor naționale de vaccinare, se mai arată în proiectul de act normativ.

Precizare

Deocamdată măsurile anunţate de Economica.net nu se aplică. Ca să intre în vigoare, actul normativ trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern iar apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...