Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care reglementează voluntariatul studenţilor medicinişti din ani terminali în spitale. Mai mult, prin acest proiect, medicilor rezidenţi li se acordă temporar drept de liberă practică ca să îngrijească oameni suspecţi sau confirmaţi cu Sars-CoV-2.
Ce schimbări aduce proiectul de act normativ
Acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor rezidenţi, indiferent de anul pregătirii în rezidenţiat, dar şi medicilor care exercită profesia cu competenţe limitate ca să aibă grijă de pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu Sars-CoV-2, se arată în proiectul consultat de Economica.net.
Aceştia vor putea acorda îngrijiri medicale independent, în baza protocolului privind investigaţiile şi tratamentul diferenţiat pe stadii ale bolii Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi în baza indicaţiilor medicilor specialişti sau primari care-i coordonează.
Medicii rezidenţi şi medicii care exercită profesia cu competenţe limitate, implicaţi în tratarea oamenilor suspectaţi sau confirmaţi cu noul coronavirus, vor putea elibera bilete de trimitere pentru specialităţi clinice, bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi reţete medicale doar pentru pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu boala Covid-19, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Studenţii din anii terminali ai facultăţilor de medicină şi de asistenţi medicali, chemaţi să facă voluntariat plătit în spitale.
Proiectul de OUG reglementează, de asemenea, voluntariatul studenţilor facultăților de medicină generală din anii patru, cinci şi şase, precum şi al studenţilor din anii trei şi patru ai facultăților de asistenți medicali, în unitățile sanitare și la serviciile de urgență prespitalicească, pe durata stării de alertă și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea stării de alertă.
Repartizarea studenților care vor să fie voluntari se va face prin ordin al Comandantului Acțiunii, emis pe baza analizei necesităților realizate la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Ordinul de repartizare se comunică spitalului, inspectoratului pentru situații de urgență județean, respectiv București – Ilfov, pe raza căruia se află spitalului, precum și instituției de învățământ superior la care este înmatriculat studentul.
Voluntariatul se va desfăşura în baza contractului de voluntariat încheiat între studentul voluntar şi ISU, dar şi a fişei de voluntariat emisă de spitalul la care va lucra voluntarul, se arată în proiectul de OUG.
Ce trebuie să ştie studenţii voluntari
Contractul de voluntariat va cuprinde următoarele informaţii:
Contractele de voluntariat încheiate potrivit proiectului de OUG încetează de drept la 30 de zile de la data încetării stării de alertă, mai scrie în proiectul de act normativ.
Fişa de voluntariat va cuprinde următoarele informaţii:
Instruirea studenţilor şi asigurarea echipamentelor de protecţie pentru voluntari cad în sarcina spitalelor pentru care vor lucra studenţii, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Programul studentului voluntar poate fi stabilit în ture de opt ore sau de 12 ore, cu un total de minimum 120 de ore pe lună, prevede proiectul de act normativ.
Studenţii voluntari vor primi o indemnizaţie netă de 2.500 de lei pe lună, dacă vor desfăşura minimum 120 de ore de activitate de voluntariat în luna respectivă, scrie în proiectul de OUG.
Pentru studenţii voluntari care sunt repartizați la spitale din alte localități decât cele în care se află instituțiile de învățământ la care sunt înmatriculați sau cele în care au domiciliul sau de reședința, la cererea acestora, se asigură:
Important: sumele primite de studenţi nu se impozitează
Pentru cele două tipuri de indemnizații menţionate de Economica.net mai sus (cea de 2.500 de lei pe lună şi cea de 20 de lei pe zi) nu se rețin, nu se datorează și nu se virează contribuții și impozite, scrie în proiectul de act normativ.
Perioada în care studenții desfășoară activitățile de voluntariat se consideră stagiu de practică în unitățile sanitare.
Detalii despre vaccinarea antiCovid-19
Personalul medico-sanitar cu drept de liberă practică va participa direct în campaniile de vaccinare, conform Concepției de punere în aplicare a Strategiei de vaccinare AntiCovid-19 în România.
Din echipele de vaccinare pot face parte și soldații gradați profesioniști sanitari și militarii salvatori – combat life savers, respectiv operatori salvatori, în limita competențelor obținute, la solicitarea autorităților cu atribuții de coordonare a campaniilor naționale de vaccinare, se mai arată în proiectul de act normativ.
Precizare
Deocamdată măsurile anunţate de Economica.net nu se aplică. Ca să intre în vigoare, actul normativ trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern iar apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.