Raport BEI: Indexul digitalizării în mediul de business din UE şi SUA. Unde se situează România

În lupta împotriva pandemiei, tehnologia digitală joacă un rol fără precedent în menținerea vieții de zi cu zi și a activităților economice și sociale, precum și în redresarea industriilor. România nu fost niciodată un lider în UE în ceea ce priveşte digitalizarea sectorului public sau privat, în pofida faptului că ne mândrim cu o comunitate importantă de specialişti în IT, şi nici în ceea ce priveşte nivelul general de alfabetizare digitală a populaţiei, domeniu în care, de altfel, ne aflăm pe ultimul loc în Europa.
Lidia Neagu - mar, 12 mai 2020, 18:38
Raport BEI: Indexul digitalizării în mediul de business din UE şi SUA. Unde se situează România

Însă, pandemia de coronavirus ar putea deveni un punct de plecare pentru digitalizare prin accelerarea implementării tehnologiei digitale, spune Banca Europeană de Investiţii în cel mai nou raport Digitalization Index.

În acest context, noul raport BEI „Cine este pregătit pentru noua era digitală?” analizează nivelul digitalizării din UE și Statele Unite dintr-o perspectivă de business. Raportul, realizat pe baza unui sondaj efectuat printre 13.500 de companii, arată că firmele din UE din majoritatea sectoarelor economice se află în spatele celor din SUA.

De asemenea, arată preocupările cheie ale firmelor atunci când vine vorba de adoptarea și investițiile în tehnologii digitale. Raportul subliniază modul în care accesul la management, forța de muncă calificată și un mediu reglementat afectează digitalizarea firmelor europene, precum și a firmelor americane.

Per total, UE se clasează în spatele SUA în ceea ce privește digitalizarea, potrivit cercetărilor efectuate de Banca Europeană de Investiții în rândul companiilor. Studiul arată că doar patru țări UE sunt în fața Statelor Unite în ceea ce privește digitalizarea: Danemarca, Olanda, Republica Cehă și Finlanda. Banca a solicitat mai multe acțiuni pentru înlăturarea barierelor structurale pentru digitalizare, cum ar fi gestionarea și formarea îmbunătățirii și un mediu de reglementare mai bun.

În medie, firmele europene sunt mai puțin digitalizate pe deplin și investesc și adoptă tehnologii digitale mai puțin decât colegii lor din SUA. Diferența dintre SUA și UE este deosebit de mare în sectorul construcțiilor, unde ponderea firmelor digitale este de 40% în UE și 61% în SUA. Diferența dintre ratele de adopție între firmele UE și SUA este de 13 puncte procentuale în servicii și 11 puncte procentuale în sectorul infrastructurii. În ceea ce privește producția, doar 66% dintre firmele din UE, față de 78% din SUA, raportează că au adoptat cel puțin o tehnologie digitală.

O barieră majoră specifică Europei este o distribuție nefavorabilă a dimensiunii firmelor. Multe firme, în special cele cu vechime, din UE consideră că reglementările privind piața muncii, reglementările comerciale și lipsa finanțelor externe sunt obstacole majore pentru investiții, ceea ce poate agrava și mai mult întârzierea adoptării tehnologiei digitale.

Situaţia din România

În prezent, România se situează printre țările cu o digitalizare moderată pe indicele de digitalizare BEI. Iată câteva concluzii ale raportului privind România:

• Rata de adopție a tehnologiilor unice este peste media UE și SUA pentru platforme din sectorul serviciilor.
• Ratele de adopție digitală în România sunt peste media UE pentru sectorul serviciilor. Cu toate acestea, ratele de adopție rămân sub media din SUA pentru toate sectoarele.
• Aproape 65% dintre firmele digitale declară că au crescut numărul de angajați din cadrul ultimii trei ani, comparativ cu 48% din firmele care nu sunt digitale.
• Salariul mediu pe angajat este destul de similar pentru firmele digitale și non-digitale, deși productivitatea mediană a muncii este puțin mai mare în rândul companiilor digitale comparativ cu cele non-digitale din România.
• Printre obstacolele raportate la investiții, „lipsa disponibilității personalului cu abilitățile necesare” este cea mai citată, urmată de „reglementările pieței muncii”.

Dacă ne uităm la adopţia diferitelor tehnologii digitale (ca pondere din totalul firmelor active pe piaţă) pe sectoare, observăm că platformele din sectorul servicilor sunt cele mai digitalizate şi se află chiar peste media companiilor din UE şi SUA.

Pe ultimul loc se află sectorul printării 3D pentru infrastructură, urmat de realitatea virtuală din domeniul construcţiilor şi serviciilor.

Ratele de adopție digitală pe sectoare de activitate arată că în domeniul serviciilor se află cele mai multe companii digitalizate complet, iar cele mai puţine sunt în sectorul construcţiilor.

În funcţie de mărimea companiei pe sectoare de activitate, România stă foarte bine în domeniul serviciilor la companiile mari, cu o medie peste UE şi SUA. La companiile mici, cele mai digitalizate sunt cele care activează în domeniul infrastructurii, unde această rată este foarte aproape cu cea din UE şi Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...