India, pe cale să devină noul hub global de IT, peste SUA. În contrast, România suferă un deficit de 20.000 specialiști pe an

India înregistrează cea mai rapidă expansiune a comunității de dezvoltatori software pe GitHub (28%) și este pe cale să devină cea mai mare comunitate de programatori din lume până în 2028. Aceste informații apar într-un raport recent publicat de GitHub, platforma de colaborare și găzduire de cod, deținută de Microsoft.
Lidia Neagu - D, 19 ian. 2025, 21:35
India, pe cale să devină noul hub global de IT, peste SUA. În contrast, România suferă un deficit de 20.000 specialiști pe an

Conform raportului, India a ocupat în 2024 locul al doilea la nivel global în ceea ce privește numărul de dezvoltatori activi pe GitHub, fiind devansată doar de Statele Unite. India a depășit China pentru prima dată în 2022 și și-a menținut această poziție de atunci, consolidându-și rolul de hub global pentru dezvoltare software.

Educația IT în India accelerează, în timp ce România luptă cu deficitul de specialiști.

Deși Statele Unite continuă să dețină cel mai mare număr de contributori GitHub din lume, India se remarcă prin creșterea rapidă înregistrată începând din 2013 încoace. Potrivit platformei, India numără acum peste 17 milioane de dezvoltatori.

TOP 10 cele mai mari comunități de dezvoltatori IT între 2019 și 2024:

Brazilia, de asemenea, a înregistrat o creștere accelerată a comunității sale de dezvoltatori software pe GitHub, stimulată parțial de studenții care utilizează programul educațional GitHub Education. Acest program a contribuit semnificativ la atragerea noii generații de programatori către platformă, consolidând astfel poziția Braziliei pe scena globală a dezvoltării software.

Educația IT în India accelerează

În 2024, India avea, de asemenea, al doilea cel mai mare număr de utilizatori GitHub Education, al doilea cel mai mare număr de contribuitori la proiecte publice de AI generativă pe GitHub și al doilea cel mai mare număr de contribuții la proiecte open source.

India prioritizează software-ul open source și a introdus Politica Națională de Educație din 2020, care impune școlilor să includă programarea și inteligența artificială în curriculumul elevilor începând cu clasa a 6-a. De asemenea, un studiu recent realizat de platforma de învățare Udemy a relevat că GitHub este una dintre cele mai căutate abilități în India, comparabilă ca importanță cu cunoștințele de gramatică a limbii engleze.

Ca parte a Alianței pentru Bunuri Digitale Publice susținută de Națiunile Unite, India își construiește infrastructura digitală publică folosind bunuri digitale publice (DPG) – de la coduri software la modele de inteligență artificială. De exemplu, platforma sa Open Healthcare Network este un proiect comunitar susținut de o echipă mică, dar dedicată, de dezvoltatori open source care utilizează GitHub Copilot.

Situația din România: deficit de până la 20.000 de IT-iști

Deși România dispune de un talent tehnic excepțional, piața locală suferă de un deficit anual de 10.000-20.000 de specialiști IT, potrivit informațiilor furnizate Termene.ro de către Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Potrivit sursei citate, resursa umană este cel mai mare cost de producție în IT. Chiar dacă firmele din sector nu se așteptau ca acest cost să cunoască o creștere semnificativă în 2025, majoritatea companiilor din industrie aveau în calcul să majoreze salariile pentru a compensa măcar inflația națională.

De altfel, săptămâna trecută ANIS a transmis, într-un comunicat de presă, că eliminarea facilităților fiscale din sectorul IT va afecta competitivitatea globală a României. Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbările anunțate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incertitudine suplimentară.

”Impactul fiscalității asupra costurilor, motivației angajaților și competitivității globale este evident. România are nevoie urgentă de un real parteneriat public-privat pentru a oferi un mediu de afaceri stabil și atractiv, capabil să susțină acest sector strategic”, a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.

Un semnal de alarmă a fost tras și anul trecut de către companiile IT. Într-un interviu pentru Economica.net, Alexandru Lăpuşan, CEO şi cofondator al Zitec, furnizor de servicii de IT şi marketing digital şi una dintre cele mai cunoscute companii locale de profil, spunea că deși România rămâne o piață de outsourcing, tendința de externalizare a serviciilor IT către România este în scădere. Acesta atrăgea atenția că fără politici publice coerente de păstrare a competitivității la nivel internațional, vor exista în curând dificultăți crescute pentru companiile de IT.

La rândul său, Farlei Kothe, CEO pentru America de Nord, EMEA şi APAC, Stefanini Group, spunea că România își pierde din competitivitate, deși țara rămâne un centru strategic pentru compania globală braziliană. Acesta declara că unii clienți ai companiei preferă costuri mai reduse, astfel că acele proiecte sunt alocate către filiala din India.

Potrivit celor mai recente date, industria de IT și telecomunicații a atins pragul de 22 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2023, o creștere de 12,16% față de anul 2022. Contribuția directă a sectorului IT&C fost de 8% din PIB adică 45,3 miliarde de euro.

În 2023, erau înregistrare 48.405 de companii în sectorul IT&C (+11% față de 2022), dintre care 45.467 în segmentul IT și 2.938 în segmentul telecomunicații. În total, în industrie lucrau 251.000 de angajați, care au un efect multiplicator în alte industrii la un total 880.000 de persoane ocupate.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul Dragoș Anastasiu: 266 de întreprinderi publice generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care şapte companii generează pierderi de două miliarde de lei
Vicepremierul Dragoș Anastasiu: 266 de întreprinderi publice generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care şapte ...
Pierderile generate la nivel naţional de 266 de întreprinderi publice se ridică la 2,5 miliarde de lei, dintre care şapte companii generează pierderi de două miliarde de lei, în condiţiile......
A murit Ozzy Osbourne. Cântărețul formației Black Sabbath avea 76 de ani
A murit Ozzy Osbourne. Cântărețul formației Black Sabbath avea 76 de ani
Cântăreţul britanic Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath, a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat marţi familia ...
Piedone, prins pe telefonul șoferului când dădea instrucțiuni unui hotel din Sinaia cum să iasă bine la controlul ANPC. Interceptări
Piedone, prins pe telefonul șoferului când dădea instrucțiuni unui hotel din Sinaia cum să iasă bine la controlul ANPC. ...
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au interceptat o convorbire telefonică în care preşedintele ANPC, Cristian ...
Banca Angliei se gândește să renunțe la crearea lirei sterline digitale – surse Bloomberg
Banca Angliei se gândește să renunțe la crearea lirei sterline digitale – surse Bloomberg
Oficialii de la Banca Angliei se gândesc dacă să anuleze planurile de creare a lirei sterline digitale pentru gospodării, ...