Indicatorii-cheie folosiţi în sistemul public de pensii în 2022: valoarea punctului de pensie, cotele CAS, indicele de corecţie, cine datorează CASS şi cum se determină

Începând cu 1 ianuarie 2022, câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, este de 6.095 de lei, valoarea punctului de pensie este de 1.586 de lei, iar indicele de corecţie folosit pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41. Lista completă a indicatorilor care se aplică în sistemul public de pensii în 2022, în articolul Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 04 ian. 2022, 12:23
Indicatorii-cheie folosiţi în sistemul public de pensii în 2022: valoarea punctului de pensie, cotele CAS, indicele de corecţie, cine datorează CASS şi cum se determină

Economica.net vă prezintă lista indicatorilor folosiţi în sistemul public de pensii în anul 2022, potrivit informaţiilor publicate recent de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, este de 6.095 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale în vigoare în 2022 sunt cele enumerate în continuare:

  • 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii CAS;
  • 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
  • 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;
  • 21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepția persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.

În cazul participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,85000.

Începând cu 1 ianuarie 2022:

Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată). Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei.

Valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei, începând cu 1 ianuarie 2022.

Punctul de pensie creşte la 1.586 de lei şi pensia minimă – la 1.000 de lei de la 1 ianuarie

Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.

Cuantumul ajutorului de deces este de:

  • 6.095 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
    3.048 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei.
Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 1.269 lei.

În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 3.000 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la articolul 60 punctul 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Cine datorează CASS pentru veniturile din pensii

Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru partea din pensie care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, în cazul veniturilor din pensii, pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei. Drept care, casele teritoriale de pensii au obligaţia de a calcula şi de a reţine la sursă CASS datorată de persoanele fizice care realizează venituri din pensii, pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.

Declararea CASS aferentă veniturilor din pensii se va face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri, prin depunerea declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (declaraţia 112).

Calculul şi reţinerea la sursă a CASS aferentă venitului din pensii, precum şi declararea lunară a acestei contribuţii se vor face pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2022.

CASS se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a CASS datorată.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei nu sunt supuse impozitării cu 10%.

Persoanele fizice, care au venituri din pensii sub 4.000 lei lunar, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Calcul CASS pentru o pensie mai mare de 4.000 de lei lunar. Exemplu:

Venitul brut din pensii aflat în plată în luna ianuarie 2022 este de 8.000 lei, spre exemplu.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată se determină astfel: venitul brut din pensie minus suma de 4.000 de lei (până la care nu se datorează CASS) egal 4.000 de lei. La această valoare se aplică 10% – cota CASS şi rezultă valoarea de 400 de lei – cuantumul CASS datorate de pensionar, reţinută de casa teritorială de pensii şi declarată prin declaraţia 112.

Cum determinăm valoarea impozitului şi a pensiei nete

Venitul impozabil lunar din pensii este diferenţa dintre valoare pensiei brute lunare, valoarea neimpozabilă de 2.000 de lei şi cuantumul CASS, determinate după formula de mai sus. Concret, 8.000 de lei minus 2.000 de lei minus 400 de lei. Venitul impozabil lunar din pensie este de 5.600 de lei.
La această valoare se aplică 10% – cota de impozitare şi rezultă valoarea de 560 de lei.

Venitul net din pensie este diferenţa dintre venitul brut din pensie, impozitul datorat şi CASS datorată. Adică 8.000 de lei minus 560 de lei minus 400 de lei egal 7.040 de lei.

Citeşte şi:

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...