„Indicatorii de performanță privind continuitatea serviciului de transport al energiei electrice au înregistrat degradări faţă de anii anteriori, cu evidenţierea unei cantităţi de energie electrică nelivrată clienţilor de 289,46 MWh (față de 224,69 MWh in 2016, 38,36 MWh în 2015) și un timp mediu de întrerupere de 2,76 min/an (față de 2,11 min/an in 2016, 0,36 min/an în anul 2015)”, se arată în raportul ANRE.
„În anul 2017 s-a înregistrat o energie nelivrată în rețele electrice de producători de 1105,55 MWh, cu un timp mediu de întrerupere al acestora de 10,55 min./an. Degradarea acestor indicator s-a produs pe fondul uzurii tehnice a echipamentelor în condiții normale de funcționare și a duratelor de funcționare îndelungate, precum și sub influența manifestărilor extreme ale naturii”, se arată în raportul Autorităţii.
De fapt, situaţia uzurii liniilor de înaltă tensiune şi a transformatoarelor este recunoscută şi de Transelectrica. Puteţi citi mai jos, în detaliu, pe această temă:
Energie electrică mai „proastă”
ANRE a constatat şi o creştere a deviaţiilor de la standardele tehnice.
„Monitorizarea calității tehnice a energiei electrice s-au realizat într-un număr de 52 locații. În anul 2017 frecvenţa s-a încadrat în domeniul stabilit în Standard iar tensiunea nominală s-a încadrat în limitele normate în peste 99,6 % din timp. Privitor la calitatea curbelor de tensiune și de curent, față de anul precedent s-a înregistrat un număr crescut al locațiilor cu abateri ale indicatorilor privind calitatea energiei electrice. S-a înregistrat încadrarea în limitele normate în 96 % din timpul de analiză pentru factorul de nesimetrie negativă, 95,2 % pentru factorul total de distorsiune armonică, 72,03 % pentru indicatorul de flicker pe termen scurt și de 61,61 % pentru indicatorul de flicker pe termen lung. Se mențin în continuare problemele de calitatea a energiei electrice, în care fenomenele de flicker sunt prepoderente. Este necesară o investigare prin verificarea fiecăreia dintre aceste situații”, arată Autoritatea.
Totuşi, abaterile sunt în limite şi Transelectrica nu a primit vreo plângere.
„Se consemnează de asemenea că OTS (operatorul de transport şi sistem-Transelectrica, n.red.) nu a înregistrat în anul 2017 reclamații privitoare la racordare, la calitatea curbei de tensiune, la facturare sau încasare sau pe alte teme”, arată ANRE.