Potrivit comunicatului, majorarea s-a datorat exclusiv componentei de anticipaţii a indicatorului.
Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 32,5, în scădere cu peste 4 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat 65,4, în creştere cu aproximativ 11 puncte faţă de valoarea din luna februarie.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat pentru orizontul de 6 luni o valoare de 4,5000 (faţă de 4,5050 în exerciţiul anterior), iar pentru cel de 12 luni anticipaţii de 4,5500 (faţă de valoarea de 4,5000 înregistrată în luna anterioară).
‘Sunt, de asemenea, de remarcat anticipaţiile de majorare a ratei anuale a inflaţiei (78% dintre participanţi consideră că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni) şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă pentru scadenţele scurte (mai mult de jumătate dintre participanţi anticipând această evoluţie în următoarele 12 luni)’, se mai spune în comunicat.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011. Este un indicator prin care se doreşte cuantificarea anticipaţiilor analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA România este una dintre cele 136 de societăţi membre ale CFA Institute. CFA România are peste 140 de membri.