Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA a scăzut cu 2,1 puncte. Curs de 5,0528 lei pentru un euro, inflaţie de 8,13% şi creştere economică de 2,8%
Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna aprilie cu 2,1 puncte, până la valoarea de 55 de puncta.
Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o scădere de 4,8 puncte până la valoarea de 48,8 puncte, arată un comunicat de presă al asociaţiei. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă şi s-a situat la valoarea medie de 8,13%.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 90% dintre respondenţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9953 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0528 lei pentru un euro.
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepresedinte al Asociaţiei CFA România declară: “După patru luni de creşteri consecutive, componenta de anticipaţii a Indicatorului de Încredere a înregistrat o corecţie. Consistent cu aceasta corecţie, şi valoarea de creştere economică anticipată pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%. Totodată, sondajul confirmă ancorarea anticipaţiilor de continuare a procesului dezinflaţionist, rata anticipată a inflaţiei scăzând la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni.”
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 45% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce acelaşi procent de 45% dintre participanţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea 65% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 30% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de crestere a PIB real a scăzut faţă de exerciţiul anterior la valoarea de 2,8%.