Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a urcat în luna august

Indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA România pe baza unui sondaj realizat în rândul membrilor săi a urcat în luna august, după ce în luna iulie a atins un nou minim istoric, ca urmare a îmbunătăţirii anticipaţiilor analiştilor financiari.
Economica.net - lun, 03 sept. 2012, 05:30
Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a urcat în luna august

„Pentru exerciţiul din luna august 2012, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a fost de 24,8, valoare în creştere faţă de luna anterioară, datorată în special îmbunătăţirii indicatorului de anticipaţii. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 17,3, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 28,6”, se arată într-un comunicat CFA România transmis MEDIAFAX.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza răspunsurilor la şase întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi a averii personale.

Citeste si: Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România, la un nou minim istoric

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un an, privind rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, mediana anticipaţiilor pentru 6 luni este 4,6000 (faţă de 4,7000 în luna anterioară), iar pentru 12 luni de 4,6500 (comparativ cu 4,600 în luna iulie).

CFA România a lansat în luna mai 2011 Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pe un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar prticipanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Administrat de CFA Institute, programul CFA este unul postuniversitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managentului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Candidaţii pentru titlul CFA trebuie să promoveze o serie de trei examene într-o perioadă de 3 -7 ani. În plus, sunt necesari patru ani de experienţă profesională relevantă în domeniul financiar, precum şi aderarea la un cod de standarde etice şi profesionale stricte.

În prezent, CFA România are peste 130 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst sau candidaţi pentru unul din cele trei nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Te-ar mai putea interesa și
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața de profil, de la autorități la companiile private care exploatează......
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei, Sergei Tsivilev, a declarat miercuri că instituţia crede că este posibilă ridicarea restricţiilor ...