BVB a devenit, astfel, prima bursă din regiune al cărei indice principal de tip price return trece peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008.
Potrivit unui comunicat al Bursei, precedentul record stabilit de BET la închiderea unei şedinţe a fost în data de 24 iulie 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare din 2008 – 2009, care a afectat toate pieţele.
În şedinţa din 16 martie 2021, indicele BET a deschis ziua la 10.783,89 de puncte, iar pe parcursul şedinţei a fluctuat între un nivel minim de 10.753,75 puncte şi un maxim intraday (nivel atins în timpul unei şedinţe) de 10.844,45 de puncte atins chiar la finalul şedinţei. Maximul istoric intraday atins de indicele BET a fost atins pe 25 iulie 2007, când acesta a fost în timpul zilei chiar şi la 10.857,71 de puncte.
De la începutul anului curent, BET a crescut cu 10,59%, amplificând la 52,17% avansul pentru ultimele 12 luni.
„Este un motiv de bucurie pentru întreaga comunitate a pieţei de capital. Este rezultatul muncii tuturor stakeholderilor pieţei de capital, al companiilor şi, mai ales, al investitorilor. Un factor foarte important în această evoluţie îl reprezintă dividendele importante distribuite de companiile listate la BVB, dacă ne uităm că indicele BET-TR, care include şi dividendele, este deja la maxime istorice de câteva luni. Dacă ne uităm pe o perioadă aproape nouă ani, vedem că indicele BET-TR a avut un randament în euro de aproape 231%, fiind de departe cea mai bună evoluţie dintre indicii principalelor pieţe din UE şi Marea Britanie. Perspectivele pentru acest an sunt promiţătoare, pentru că vedem estimări de dividende atractive, unele chiar foarte bune comparativ cu dobânzile scăzute practicate la depozite. Totodată, includerea mai multor companii româneşti în indicii FTSE Russell va continua să pună România într-o lumină optimistă în faţa investitorilor”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Citiți și: Ștefan Musgociu (BVB): Anul acesta urmează să mai aibă loc aproape 20 de noi listări (economica.net)
Interesul în creştere al companiilor pentru finanţarea prin piaţa de capital atrage atenţia unui număr din ce în ce mai mare de investitori. Din informaţiile publice, aproape 20 de companii sunt în pregătire să vină la Bursa de Valori Bucureşti cu emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni.
Totodată, cele aproape 40 de runde de finanţare prin obligaţiuni, în sumă de peste 2,1 miliarde de euro, derulate începând cu 2019, precum şi listarea celor 7 companii noi pe AeRO, cu o capitalizare cumulată de peste 190 milioane de euro, contribuie la îmbunătăţirea imaginii Bursei de Valori Bucureşti şi a rolului său în dezvoltarea economiei României.
„Acest nou maxim istoric este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea pieţei de capital din România. Premisele pentru accelerarea dezvoltării sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanţii la piaţă. Continuăm eforturile de îmbunătăţire a lichidităţii întregii pieţe, vedem intermediari care devin Market Makeri, numărul investitorilor a crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 12.000, până la 66.000, şi, totodată, avem în vedere o serie de iniţiative care să stimuleze vizibilitatea emitenţilor, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză şi promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate. Pe fondul aceste evoluţii pozitive, proiectul de înfiinţare a Contrapărţii Centrale în România este foarte important pentru a crea condiţiile eficientizării maxime a pieţei locale de capital”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a creşte reprezentativitatea României în indicii internaţionali devine tot mai consistent şi România se prezintă în faţa investitorilor internaţionali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania şi Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet şi TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt şanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puţin încă o companie.
BET (Bucharest Exchange Trading index) a fost lansat pe 19 septembrie 1997 şi este primul indice dezvoltat de BVB, reprezentând indicele de referinţă al pieţei locale de capital. Cele 17 companii care fac parte în prezent din indicii BET şi BET-TR (indicele care cuprinde acţiunile din BET şi dividendele distribuite de aceste companii) sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL).