ANEVAR gestionează Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), cu peste 96.000 de rapoarte de evaluare efectuate în cadrul procesului de creditare în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016. Pe baza acestor date, Asociaţia a lansat un indice imobiliar care reflectă valoarea mediană a locuinţelor noi şi vechi din oraşele reşedinţă de judeţ, nu preţul efectiv al tranzacţiilor.
Cele mai mari valori înregistrate sunt în Cluj-Napoca, cu 1.048 euro/mp, Bucureşti, cu 1.018 euro/mp, Timişoara cu 983 euro/mp, Constanţa cu 897 euro/mpşi Iaşi, cu 887 euro/mp. Totuşi, calculat pe sectoarele din Bucureşti, valorile de piaţă ale apartamentelor din Bucureşti sunt mai mari decât în marile oraşe din ţară.
„Sunt unii poli de dezvoltare regională, unde a fost penurie de apartamente noi, şi din ceştiu eu, unul dintre proiectele din Timişoara care e în curs de realizare, e vândut deja din stadiul de planţă, cam trei sferturi. La Braşov, reprezentanta unui dezvoltator ne-a spus că şi ei au fost surprinşi că au vândut apartamente înainte de a le finaliza”, spune Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR.
Cea mai mare creştere a valorilor locuinţelor din Capitală s-a înregistrat în sectorul 6, de 2,36%, în timp ce în sectorul 5 valoarea a scăzut cu 0,43%, pentru perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016.
„Depinde foarte mult şi de ce tip de locuinţe s-au evaluat în acel trimestru. Dacă au intrat la evaluare apartmaente care sunt clasate ca premium, atunci ele mişcă indicele în sus. De aceea este necesar să spargem acest indice în apartamente vechi şi noi”, mai spune Daniel Manaţă.
Zona Orhideea-Grozăveşti din sectorul 6 tinde să devină un pol important al Capitalei. Acolo, construcţia mai multor turnuri de birouri a dus la apariţia ansamblurilor rezidenţiale noi, cu preţuri ce sar de 60.000 de euro. În plus, şi dezvoltatorul Gran Via a început încă de anul trecut lucrările la circa 300 de apartamente noi doar în zona mallului Plaza România.
Din cele 41 de reşedinţe de judeţ analizate, doar în trei oraşe valorile apartamentelor s-au redus în trimestrul II, comparativ cu trimestrul I din 2016. Astfel, valorile locuinţelor din Alecandria, Reşiţa şi Tîrgu Mureş s-au redus cu 1.65%, 1,04%, respectiv 0,75%.
În restul oraşelor, valorile apartamentelor au înregistrat creşteri. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la Miercurea-Ciuc de 10,13%, urmat de Focşani cu 9,38% şi Deva, cu 8,86%.
Din 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația, conform Standardelor de evaluare, de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.