Indicele încrederii în economia României continuă să scadă

 Încrederea companiilor şi consumatorilor în economia României a scăzut în aprilie pentru cea de-a doua lună consecutiv, înregistrând deteriorări în toate sectoarele cu excepţia industriei, în timp ce indicele sentimentului economic la nivelul UE a atins cel mai slab nivel din decembrie 2012.
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 14:08
Indicele încrederii în economia României continuă să scadă

Indicele încrederii companiilor şi consumatorilor în economia românească a scăzut în luna aprilie cu 1,1 puncte, la 94, cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Europeană, în urma unui sondaj realizat lunar în rândul managerilor şi consumatorilor din UE.

Cea mai severă deteriorare a încrederii în economia României a fost înregistrată în rândul consumatorilor. Indicii pentru sectorul serviciilor, retail şi construcţii afişează de asemenea scăderi la nivelul lunii aprilie.

Industria este singurul domeniu unde încrederea a evoluat pozitiv, indicele consemnând o creştere modestă.

La nivelul UE, încrederea în economie a scăzut cu 1,8 puncte în aprilie, la 89,7, cel mai redus nivel din ultimele 4 luni, cu deteriorări semnificative ale sentimentului economic în sectorul serviciilor şi în construcţii. Indicii sectoriali pentru industrie şi retail au afişat de asemenea o evoluţie negativă, însă încrederea consumatorilor din UE s-a îmbunătăţit.

În zona euro, indicele sentimentului economic a înregistrat în aprilie o scădere de 1,5 puncte, mai abruptă decât se aşteptau analiştii financiari, la 88,6, pe fondul recesiunii şi temerilor privind criza datoriilor de stat.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica scăderea indicelui încrederii în economia zonei euro cu 0,8 puncte.

Încrederea companiilor din zona euro a scăzut în aprilie în toate sectoarele, în timp ce consumatorii au fost ceva mai optimişti decât în martie, potrivit indicatorilor sectoriali calculaţi de CE.

Indicii încrederii s-au deteriorat semnificativ în cele mai mari economii din zona euro, cu 2,3 puncte în Germania, 2 puncte în Franţa, respectiv 1,9 puncte în Italia. La polul opus, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate în Spania, plus 0,9%, şi Olanda, în urcare cu 0,2%.

Dintre cele mai importante economii din afara zonei euro, indicele încrederii în economie a scăzut în Marea Britanie cu 2 puncte şi în Polonia cu 1,7%.

Cursul monedei euro nu a avut o reacţie semnificativă după publicarea rezultatelor sondajului CE. Euro se tranzacţionează la 1,3081 dolari, în urcare cu 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...