Un factor decisiv pentru creşterea cotaţiei unor emitenţi importanţi de la cota bursei locale a fost însă anunţarea de către aceştia a rezultatelor financiare preliminate aferente anului trecut, acestea depăşind aşteptările analiştilor, susţin reprezentanţii casei de brokeraj Intercapital Invest, într-un raport săptămânal asupra pieţei locale de capital.
În această situaţie s-au aflat emitenţi precum cei din domeniul energie şi utilităţi, rezultatele anunţate de către Transgaz (TGN) şi OMV Petrom (SNP) situându-se substanţial peste estimările iniţiale ale pieţei şi conducând la aprecierea acestor titluri în această săptămână.
Creşterile consemnate de către indicii locali în această săptămâna s-au datorat însă şi înregistrării unor reveniri de cotaţii de către emitenţi cu evoluţii negative în ultimile săptămâni, în această situaţie regăsindu-se acţiunile Nuclearelectrica (SNN) şi BRD Groupe Societe Generale (BRD), ambele consemnând aprecieri săptămânale de 3,64%, respectiv 3,69%, survenite după mai multe săptămâni consecutive de scăderi.
Singurul indice care a înregistrat în această săptămână o evoluţie negativă a fost indicele financiar, acesta corectându-se în această perioada cu 1,26%. Scăderea indicelui BET-FI, care arată evoluţia cotaţiilor acţiunuilor celor cinci SIF-uri s-a produs în contextul în care toate componenetele indicelui, exceptând SIF Oltenia, au înregistrat o săptămâna de scădere, presiunea la vânzare făcându-se resimţită în lipsa unor informaţii punctuale pozitive pe această categorie de emitenţi.
‘Evoluţia nefavorabilă a titlurilor financiare poate fi însă pusă şi pe seama contextului politic intern negativ şi a crizei din Ucraina, investitorii în această categorie de titluri fiind mult mai sensibili la informaţiile ce ţin de contextul intern şi extern. Legat de segmentul SIF-urilor, notăm în această săptămâna faptul că SIF Banat Crişana (SIF1), în baza deciziei ASF care permite acestor societăţi să-şi cumpere acţiuni în cruciş, a anunţat achiziţionarea unui pachet reprezentând 5% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4), fiind astfel primul SIF care a anunţat achiziţionarea de acţiuni ale unui alt SIF’, a precizat Gabriel Aldea, director în cadrul Intercapital Invest.
Lichiditatea pieţei s-a îmbunătăţit în această săptămână, valoarea tranzacţiilor crescând faţă de perioada precedentă cu aproape 58%. Creşterea este însă datorată tranzacţiilor speciale importante de la finalul zilei de joi, atunci când în piaţă s-au transferat pachete importante din acţiunile SIF Muntenia şi SIF Moldova şi Fondul Proprietatea.
Similar săptămânilor precedente, tranzacţiile speciale pe segmentul deal au reprezentat o pondere semnificativă din
tranzacţiile la nivelul acestei săptămâni, acoperind 60% din totalul tranzacţiilor. Situaţia nu este una foarte încurajatoare pentru bursă locală, reflectând o incapacitate a pieţei de a absorbi pe piaţa principală regular pachete mai mari de acţiuni.
În ultima săptămână, valoarea tranzacţionată totală a fost de 234,68 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 232,07 milioane lei, cu 57,37% mai mare faţă de săptămâna precedentă. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) în valoare de 39,80 milioane lei, BRD – GSG (BRD) în valoare de 37,84 milioane, SIF Moldova (SIF2) în valoare de 34,43 milioane lei, Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 33,82 milioane lei şi Transgaz (TGN) în valoare de 19,53 milioane lei.
Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 2,41 milioane lei, cu obligaţiuni 0,1 milioane lei şi cu unităţi de fond 0,1 milioane lei. În piaţă deal s-au realizat schimburi în valoare de 141,18 milioane lei.
În săptămâna analizată, 24 titluri au avut evoluţii pozitive, 10 au avut evoluţii stabile şi 38 au avut evoluţii negative. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile Cemacon (CEON), Impact (IMP) şi Retrasib (RTRA), de 14,49%, 9,50% şi respectiv de 6,78%.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile Dafora (DAFR) de – 15,18%, această fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile Electrocontact (ECT) şi Transilvania Construcţii (COTR) de – 14,86% şi respectiv de – 13,29%