Președintele Grupului Liberty House, Sanjeev Gupta, s-a întâlnit astăzi, 9 noiembrie cu premierul Viorica Dăncilă şi vicepremierul Viorel Ştefan, cărora le-a prezentat proiectele de investiții ale grupului la combinatul de la Galați.
„Combinatul are o mare infrastructură, iar cu o strategie bună de investiții, se poate poziționa ca o afacere de succes în regiune. Dorim să creștem producția de oțel de la două milioane de tone la trei milioane de tone pe an și intenționăm să investim 300 milioane de euro pentru a reporni încă un furnal. Totodată, vom face investiții în educație, sport și arte”, a declarat Sanjeev Gupta.
ArcelorMittal a vândut unitatea siderurgică de la Galaţi, la pachet cu ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) şi ArcelorMittal Piombino (Italia), la începutul lunii octombrie. Cumpărătorul este firma metalurgică britanică Liberty House Group.
Tot luna trecută, au discutate şi planurile de creştere pentru combinatul siderurgic de la Galaţi, atunci când a avut loc o întâlnire între Jon Bolton, Chief Executive Officer al companiei Liberty Steel şi Viorel Ştefan, viceprim-ministru al României.
Indienii vor să creasc capacităţii cu 1 milion de tone până în anul 2021-2022 şi intenţionează să investească în producţia primară de oţel şi în cea de rulouri laminate la cald.
Liberty House Group, fondată în 1992 de Sanjeev Gupta, în Regatul Unit al Marii Britanii, este o companie metalurgică. Are sediul central la Londra și filiale în Hong Kong, Singapore şi Dubai. Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții din Marea Britanie între 2013 și 2017. Compania comercializează metalele feroase și neferoase şi activează şi pe piaţa de reciclare a metalelor, producția de oțel și aluminiu.
ArcelorMittal a fost obligată să renunţe la unele active ale sale din Europa pentru a putea finaliza achiziţia combinatului italian Ilva, socotit cea mai mare unitate siderugică din Europa, o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro. Comisia Europeană a fost de acord cu tranzacţia doar după ce grupul ArcelorMittal oferă o soluţie pentru a vinde alte unităţi din Europa, dar fără ca respectivele capacităţi să fie închise.