Indonezia a inaugurat cea mai mare fermă solară plutitoare din regiune
Parcul solar plutitor Cirata, cu o capacitate de 192 de megawaţi, este construit pe un lac artificial de 200 de hectare în vestul marii insule Java, la circa 130 de kilometri de capitala Jakarta.
„Astăzi este o zi istorică, deoarece marele nostru vis de a construi o centrală de energie regenerabilă la scară mare a devenit în sfârşit realitate”, a declarat preşedintele indonezian Joko Widodo la inaugurare.
„Am reuşit să construim cea mai mare centrală solară plutitoare din Asia de sud-est şi a treia ca mărime din lume”, a adăugat el.
Proiectul, o colaborare între Corporaţia Naţională de Electricitate din Indonezia (PLN) şi compania de energie regenerabilă Masdar, cu sediul în Abu Dhabi, a necesitat trei ani de muncă şi a costat 108,7 milioane de dolari (100 milioane de euro).
Finanţat de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Société Générale şi Standard Chartered, parcul solar conţine 340.000 de panouri solare şi ar trebui să acopere necesarul de electricitate a 50.000 de locuinţe, a precizat PLN.
În timp ce guvernul indonezian îşi propune să atingă nivelul zero de emisii până în 2060, energia solară şi cea eoliană reprezintă în prezent fiecare mai puţin de 1% din mixul energetic al ţării.
Cea mai mare economie din Asia de Sud-Est se bazează în continuare în mare măsură pe combustibili fosili, în special pe cărbune, pentru a produce electricitate.
Confruntată cu probleme de poluare atmosferică, Indonezia s-a angajat să nu mai construiască noi centrale electrice pe bază de cărbune începând cu 2023, însă în pofida protestelor activiştilor de mediu, ţara continuă să construiască centralele deja planificate.
Ţara încearcă, de asemenea, să se poziţioneze ca un jucător cheie pe piaţa vehiculelor electrice, fiind principalul producător mondial de nichel, un metal esenţial pentru fabricarea bateriilor. Cu toate acestea, unele parcuri industriale care adăpostesc topitorii de nichel cu un consum mare consum de energie sunt alimentate cu cărbune.