„Vom integra tot (nordul insulei Java), nu doar Jakarta şi Semarang; un grup operativ va fi format în curând”, a declarat Hartarto în cadrul unui seminar naţional privind protecţia insulei Java.
Coasta de nord a insulei Java este ameninţată de scufundare, cu inundaţii provocate de maree, o reducere a zonei uscate cu până la 25 de centimetri pe an şi o creştere a nivelului mării din cauza schimbărilor climatice.
Cea mai populată insulă, cu o populaţie de peste 50 de milioane de locuitori, contribuie cu 20,7% la produsul intern brut (PIB) prin activităţi industriale, de pescuit, transport şi turism.
Degradarea va ameninţa, de asemenea, existenţa a 70 de zone industriale şi a cinci zone economice speciale, precum şi unele segmente de infrastructură logistică la nivel naţional, cum ar fi aeroporturi, linii de cale ferată şi porturi.
„Este necesar un scenariu pe termen lung pentru a atenua riscul schimbărilor climatice catastrofale”, a adăugat Hartarto.
Guvernatorul interimar din Jakarta, Heru Budi Hartono, a declarat că regiunea pierde 2.1 trilioane de rupii (aproximativ 134 de milioane de dolari americani) pe an din cauza inundaţiilor de pe coasta de nord, o sumă care ar putea ajunge la 10 trilioane de rupii (aproximativ 642 de milioane de dolari) pe an în decurs de un deceniu.
„Eforturile noastre au fost direcţionate către construcţia de diguri costiere, ţinta fiind de 38,9 kilometri, iar până în prezent au fost construiţi 18,3 kilometri”, a spus el.