Îndulcitorul artificial Aspartam, folosit pe scară largă în industria alimentară, de la sucuri la guma de mestecat, va fi inclus de un influent institut de cercetare al OMS pe lista substanțelor cancerigene – Surse Reuters

29 06. 2023
Diet_Coke_and_Coca-Cola_Zero_bottles_at_Target_(50871079092)

Aspartamul, folosit de la sucurile garbogazoase dietetice fabricate de Coca-Cola până la guma de mestecat Mars Extra și unele băuturi Snapple, va fi definit în luna iulie pentru prima dată ca „posibil cancerigen pentru oameni”, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), instituție specializată din interiorul Organizației Mondiale a Sănătății.

IARC și-a finalizat analiza la începutul acestei luni, după o întâlnire a experților externi ai grupului, în care evaluează dacă produsul este potențial periculos sau nu, pe baza tuturor dovezilor studiate, precizează sursele Reuters.

Analiza nu ia în calcul cât de mult dintr-un produs poate consuma în siguranță o persoană. Acest opinie provine de la un comitet de experți separat al OMS care studiază aditivi alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru aditivi alimentari), la care se alătură autoritățile naționale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC luate în trecut pentru diferite substanțe au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese și au pus presiune pe producători să recreeze rețete și să găsească alternative. Din această cauze, deciziile IARC au fost criticate pentru că au produs confuzie printre consumatori.

JECFA, comitetul OMS pentru aditivi, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să-și anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur de consumat în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de suc carbogazos dietetic, în funcție de cantitatea de aspartam din băutură, în fiecare zi pentru a fi expus riscului. Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a spus că atât constatările comitetelor IARC, cât și ale comitetelor JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înțelegerea carcinogenității”. Comitetul pentru aditivi „realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.

Cu toate acestea, industria și autoritățile de reglementare se tem că ținerea ambelor procese în același timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor de la autoritățile de reglementare din SUA și Japonia văzute de Reuters.

„Solicităm amabil ambelor organisme să-și coordoneze eforturile în privința aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial de la Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, într-o scrisoare din 27 martie adresată directorului adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

Scrisoarea soliciata, de asemenea, ca concluziile ambelor institute să fie făcute publice în aceeași zi, așa cum se întâmplă acum. Misiunea japoneză de la Geneva, unde are sediul OMS, nu a răspuns unei solicitări de comentarii transmisă de Reuters.

Hotărârile prezentate de IARC pot avea însă un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au contestat acest lucru, companiile încă simțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer (BAYGn.DE) a pierdut cel de-al treilea recurs împotriva verdictelor tribunalelor americane care acordau despăgubiri clienților care își susțineau că s-au îmbolnăvit de cancer ca urmare a folosirii produselor sale pe bază de glifosat.

Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel global de autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar producătorii importanți de alimente și băuturi au apărat de zeci de ani folosirea ingredientului. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în revizuirea sa din iunie.

Modificările recente ale rețetelor de către gigantul băuturilor răcoritoare Pepsico (PEP.O) demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sucurile sale carbogazoase în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru renunța din nou la el în 2020.

Sursa foto: Wikipedia