„Schimburile comerciale ale României cu celelalte state europene sunt pe o tendinţă ascendentă, însă la această creştere organică vom putea să mai adăugăm încă 38% doar datorită reţelei de autostrăzi. Este un capitol la care România a suferit mult timp, iar dacă la finalul acestui deceniu vom avea daţi în trafic toţi cei 2.000 km, atunci vom putea realiza cât de mult ne-a lipsit această infrastructură. Autostrăzile cresc viteza şi capacitatea de transport, scad timpii de tranzit şi implicit emisiile CO2, ne ajută să acoperim mai rapid toate zonele din ţară, astfel că unele regiuni, precum Moldova, vor avea acces la investiţii majore şi dezvoltare”, a declarat Sergiu Iordache, managing director în cadrul DSV Road.
De asemenea, un efect important al extinderii autostrăzilor va fi asupra exportului de mărfuri, care ar putea cunoaşte o creştere accelerată, în condiţiile în care printre cele mai importante destinaţii pentru transporturile rutiere de mărfuri ale României sunt: Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria.
Potrivit analizei DSV Road, printre principalele avantaje identificate în privinţa impactului autostrăzilor asupra sectorului de transporturi de mărfuri, se află: creşterea vitezei de transportare, de la circa 50km/h în prezent, la 80 km/h; creşterea exporturilor şi importurilor cu 10%; creşterea capacităţii de transport pentru un tir, cu cel puţin 20%; impactul asupra creşterii economice prin transporturi mai eficiente datorită volumelor mai mari; acoperirea mai rapidă a unor zone cu potenţial de creştere, precum Republica Moldova; reducerea emisiilor de CO2 şi încadrarea în obiectivele ESG pentru companii; precizie crescută în timpul de tranzit al mărfurilor, ceea ce va facilita şi mai mult dezvoltarea soluţiilor de urmărire a mărfurilor în timp real.
„Aceşti factori pot fi îmbunătăţiţi şi mai mult când România va accede la Spaţiul Schengen. Iar necesitatea unei reţele feroviare bine puse la punct este, de asemenea, un capitol care ar putea ajuta foarte mult transporturile. Accesul facil la piaţa comunitară este poate cel mai mare beneficiu economic pe care îl poate avea România ca membru UE. Însă, pentru a ne bucura pe deplin de acest beneficiu, este important ca infrastructura să rămână un proiect de ţară în anii ce vor urma”, punctează Mihai Teodorescu, country general manager Road România şi Sustainability Ambassador în cadrul DSV Road.
În acelaşi timp, reprezentanţii companiei estimează că aderarea la Spaţiul Schengen ar putea aduce economii de 30% la fiecare transport care trece graniţa, în condiţiile în care, în prezent, pierderile sunt estimate la circa 2,4 miliarde de euro/an, după cum arată datele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Printre cele mai solicitate tipuri de transport pe piaţa din România sunt cele de grupaj, unde DSV Road a înregistrat o creştere de 30% în prima parte a anului, şi intermodal, cu un avans de 50%. Transportul de tip intermodal, care presupune o componentă importantă de transport feroviar, ajută la reducerea emisiilor CO2 chiar şi cu 70%, susţin specialiştii.
DSV Road este unul dintre cei mai mari transportatori din România şi Europa, care oferă servicii complete de transport – regim grupaj, încărcare parţială (less than truckload) şi încărcare completă (full truck load), dar şi servicii de transport pe bază de combustibil bio.
Compania este una dintre entităţile juridice ale grupul DSV, prezent în România din anul 1994, alături de DSV Solutions şi DSV Air&Sea. Parte din grupul danez DSV Global Transport & Logistics, DSV are activitate în 13 oraşe din România.