Industria băuturilor alcoolice, amenințată de creșterea accizei. De la 1 ianuarie 2023 prețurile ar putea crește cu 4,5 lei litru și urmează disponibilizări

Producătorii din industria băuturilor alcoolice solicită Guverului amânarea cu un an, până la data de 1 ianuarie 2024, a actualizării nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația anuală și reducerea creșterii anuale a acestei taxe la 5%. Altfel, spun producătorii care asigură 88% din consumul național, piața va scădea cu până la 30% și vor fi nevoiți să facă disponibilizări. Efecte se vor vedea și în preț. O creștere suplimentară a nivelului accizei cu 15%, cât este inflația anuală prognozată pentru 2022, ar însemna la raft un plus de 4,5 lei pe litru la băuturile spirtoase cu concentrație de 40%.
Alina Stanciu - mar, 25 oct. 2022, 14:08
Industria băuturilor alcoolice, amenințată de creșterea accizei. De la 1 ianuarie 2023 prețurile ar putea crește cu 4,5 lei litru și urmează disponibilizări

Cu puțin peste două luni înainte de 1 ianuarie 2023, într-o perioadă în care ar fi trebuit să aibă bugetele pentru anul viitor aproape gata, producătorii locali de băuturi alcoolice nu știu exact ce să treacă la capitolul cheltuieli. Propunerile legislative aflate în faze avansate de aprobare pe traseul legislativ fac incert procentul cu care se va ajusta valoarea accizei aplicabile băuturilor alcoolice începând cu 1 ianuarie 2023. Oricum, producătorii susțin că le-a devenit innaceptabilă o nouă creștere a accizei, având în vedere că această taxă s-a majorat deja în 2022 de două ori – la 1 ianuarie cu 3,6% și 1 august cu 5%, iar costurile de producție s-au majorat și ele cu procente cuprinse între 12% etichetele și 80% ambalajele din sticlă. Practic, anul acesta totul s-a scumpit în industrie- alcoolul materie primă cu 40%, capacele cu 18%, cutiile din carton cu 25%, transportul cu 60% și energia cu 83%.

Ei cer amânarea actualizării nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația anuală până la 1 ianuarie 2024 și limitarea creșterii anuale la un maxim de 5%, care să protejeze industria de șocurile inflaționiste. Pentru implementarea acestei soluții este nevoie de modificarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, aflată în dezbaterea Camerei Deputaților.

„Nu știm exact cu cât va crește nivelul accizei, dar se estimează undeva la 15-30%, ceea ce ar avea un efect catastrofal asupra industriei și a producătorilor locali. Iar experiența ne arată că o creștere a nivelului accizei nu duce la o creștere a nivelului încasărilor la bugetul de stat ci la scăderea consumul fiscalizat de băuturi spirtoase şi la creșterea pieței nefiscalizate prin împingerea consumului în zona ilicită”, a explicat Tudor Furir, președintele Asociației Spirits România, asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Conform datelor Spirits România, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%. în schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piața băuturilor spirtoase.

În momentul de față, piața neagră în industrie este estimată la 42%.

Efectele unei noi majorări a accizelor. Se scumpesc băuturile

Din calculele producătorilor, o creștere suplimentară a accizelor cu aproximativ 15% (inflația anuală prognozată pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o creștere a prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru. Aceasta în contextul în care producătorii au aplicat deja o scumpire la raft de aproximativ 5-10%.

„Majoritatea producătorilor au absorbit mare parte din creșterea costurilor și a accizelor reducând marjele. Dar dacă va crește în continuare acciza cu 15% și rămânem cu prețurile la nivelul actual, ne ducem într-o marjă negativă de 7%.”, explică și Florin Rădulescu, Director Operațiuni Prodal.

„Adaugăm prețului mărit creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare și vom avea, cu siguranță, o diminuare a vânzărilor și implicit diminuare a încasărilor bugetare,” a mai declarat acesta potrivit căruia estimările producătorilor locali pentru anul viitor arată că, dacă majorarea de la 1 ianuarie se va aplica, vor avea o scădere de 30% a cifrei de afaceri și de aproximativ 15% a numărului de angajați.

Industria are aproximativ 1.500 de locuri de muncă directe și aproximativ 185.000 de locuri de muncă indirecte , de la producătorii de materii prime şi echipamente până la distribuitori şi sectoarele retail şi HoReCa.

Cum arată piața băuturilor alcoolice în momentul de față 

În momentul de față, în România activează în jur de 15 producători de băuturi alcoolice , dintre care doar cinci sunt mari. Aceștia produc în jur de 88% din consumul anual național în volum, piața fiind estimată la 100 de milioane de litri în valoare de 1,5 miliarde de lei.

În ceea ce privește trendul, datele pe ultimii ani arată un consum constant, iar piața nefiscalizată a scăzut în favoarea pieței fiscalizate. Astfel, în 2021 piaţa fiscalizată, producţia internă și import, a crescut la 61.6 milioane de litri, reprezentând 58% din total piață, în timp ce piaţa nefiscalizată (ţuică, palincă, rachiu) a scăzut la 43,7 milioane de litri, reprezentând 42% din total piață.

Deși industria și consumatorii au fost puternic afectați de pandemia Covid 19 și evoluțiile macroeconomice, nivelul moderat de taxare al sectorului băuturilor spirtoase a ajutat la menținerea unui trend ascendent al încasărilor la bugetul de stat din colectarea accizelor. Datele Ministerului Finanțelor arată o creștere cu 48% în 2021 a încasărilor bugetare din acciza la alcool etilic, în valoare de 850.20 milioane de lei față de 575.77 milioane de lei în 2020 , depășind nivelul din 2019.

În primul trimestru al acestui an, industria de băuturi spirtoase a plătit la bugetul de stat, sub formă de acciză, 177,5 milioane de lei, reprezentând 58% din valoarea totală a încasărilor din acciza la alcool și băuturi alcoolice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Călătoria cu metroul s-a scumpit. Cât costă acum o călătorie, două, zece şi cu cât a crescut preţul abonamentelor
Călătoria cu metroul s-a scumpit. Cât costă acum o călătorie, două, zece şi cu cât a crescut preţul abonamentelor
Metroul e mai scump de la 1 ianuarie 2025. În articol, puteţi vedea cu cât au crescut tarifele pentru o călătorie, pentru cartelele de două călătorii, 10 călătorii şi abonamentele Metrorex....
Polonia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene
Polonia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene
Polonia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025 pentru o perioadă de şase luni ...
Stop la gazul rusesc! Transportul pe teritorul Ucrainei a încetat, anunţă operatorul ucrainean şi Gazprom
Stop la gazul rusesc! Transportul pe teritorul Ucrainei a încetat, anunţă operatorul ucrainean şi Gazprom
Ucraina a oprit miercuri, la ora 05:00 GMT, transportul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său, potrivit informaţiilor ...
Franţa – Preşedintele Macron anunţă referendumuri cu privire la „probleme importante”, în 2025
Franţa – Preşedintele Macron anunţă referendumuri cu privire la „probleme importante”, în 2025
Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat marţi, într-un discurs televizat, cu prilejul urărilor de Anul Nou, că în 2025 ...