Potrivit acestuia, echipa care lucrează la realizarea strategiei a elaborat până acum două documente, care ţin de stadiul actual al sistemului şi de obligaţiile asumate de România la nivel european.
‘O nouă etapă începe în această săptămână: analiza calitativă a sectorului energetic. În perioada 9 martie – 15 aprilie, vom avea cinci sesiuni distincte de lucru: energie electrică, petrol şi gaze, eficienţă energetică, cogenerare, guvernanţă energetică şi securitate şi diplomaţie energetică. Vor fi implicaţi circa 200 de experţi de top din energetica românească, din mediul guvernamental, din Parlament, din mediul academic, din companii, din autorităţile de reglementare şi din alte ministere’, a arătat Dudău, prezent la Energy Business Summit.
Potrivit acestuia, vor rezulta rapoarte sectoriale, din care va fi întocmit un raport integrat, ce va fi lansat în dezbatere publică în jurul datei de 25 aprilie.
‘Acest document va prezenta de fapt care este viziunea noastră asupra dezvoltării sectorului energetic, care sunt punctele vulnerabile şi care sunt soluţiile, cum ne vom îndeplini obiectivele’, a mai spus consilierul ministrului Energiei.
Acesta a precizat că, ulterior, se va trece la modelarea cantitativă a datelor, cu ajutorul unui consultant internaţional, pe diferite scenarii, pornind de la unul de bază şi până la asumarea unor ţinte ambiţioase.
‘Trebuie să vedem care ar fi costurile dacă România va avea ţinte ambiţioase legate de reducerea emisiilor. Industria cărbunelui în România are viitor numai dacă tehnologiile vor fi curate. Va fi nevoie, astfel, de investiţii complexe inclusiv în capacităţi de captare şi stocare a dioxidului de carbon. Aceasta este şansa pe termen lung, însă noi trebuie să avem mereu în vedere, în realizarea strategiei energetice, perspectivele pe termen mediu şi scurt. Degeaba îţi faci planuri pentru 2050 dacă nu ai planuri pentru următoarea săptămână, lună şi an. Trebuie să avem curent la priză în toată această perioadă’, a spus Dudău.
El a subliniat şi faptul că un loc important în strategie îl vor avea consumatorii vulnerabili şi măsurile de protecţie a acestora.
‘Până acum au fost date ajutoare difuze, precum ajutorul la căldură sau cel pentru energia electrică. Avem un cumul de ajutoare disparate, care nu sunt foarte eficiente. Fondurile care vor fi acordate consumatorilor vulnerabili trebuie acordate printr-o abordare de piaţă, în contexul în care vor fi eliminate preţurile reglementate’, a completat Dudău, adăugând că preţurile pieţei au coborât foarte mult în ultima perioadă şi vor ajunge, în această vară, la nivelul pieţei reglementate.
Ministerul Energiei şi-a propus finalizarea Strategiei Energetice până în această toamnă.
‘Dacă iei în serios metodele de lucru, timpul este foarte scurt’, a adăugat Radu Dudău.