Industria chimică românească îngenuncheată de statul român şi ruşi

Fabricile sunt obligate de stat  să-şi cumpere mai mult de jumătate din  gazele necesare funcţionării din import la preţuri de peste trei ori mai mari decât ale celor produse local. Aproape toată industria chimică este  acum închisă.
Florin Cojocaru - joi, 02 feb. 2012, 12:43

Fabricile româneşti sunt nevoite să-şi cumpere gazele necesare funcţionării în proporţie de 55% din import în februarie, ceea ce face ca preţul plătit de acestea pentru gaz să fie de aproape două ori mai mare decât al populaţiei. În ianuarie amestecul de gaze pentru fabrici a fost stabilit de Agenţia de Reglementare în Energie la 50% import. Valorile de import din primele două luni ale anului sunt maximurile tuturor timpurilor. Niciodată un consumator de gaze din România nu a consumat în proporţie de mai mult de 45% din import fie că e vorba de populaţie fie de fabrici.

ANRE a fixat procentul de import pentru populaţie la 8% în aşa fel încât să nu fie nevoită să majoreze preţul gazului pentru consumatorii casnici până la 1 aprilie 2012.

Gazul rusesc costă circa 550 de dolari mia de metri cubi spre deosebire de cel din producţia locală care costă 170 de dolari. Din august şi până în prezent preţul gazului plătit de fabrici a urcat cu aproape 50%  astfel că industriile intensive în folosirea gazului cum sunt cele chimice aproape s-au închis.

Industria chimică este cel mai mare consumator de gaze din ţară, la egalitate cu populaţia, „arzând” anual aproape 3 miliarde de metri cubi. Cele şase combinate chimice ale miliardarului Ioan Niculae şi cu Azomureşul reprezintă 90% din acest consum. Din august, fabricile lui Niculae au funcţionat doar cu rândul iar acum sunt toate închise pentru că nu există suficiente gaze ca să se alimenteze şi industria şi gospodăriile.

Din cauza gerului cumplit din ultimele zile, consumul naţional de gaze a crescut brusc cu 30% faţă de nivelul normal din această perioadă, astfel încât sistemul naţional nu poate alimenta toate categoriile de consumatori. S-a sistat alimentarea cu gaze a celor două combinate aparţinând lui Niculae, singurele care mai funcţionau, pentru ca să nu fie probleme la populaţie. Măsura este, însă, ilegală (fabricile nu mai au statutul de consumatori  intreruptibili), aşa că statul riscă să plătească despăgubiri de milioane de dolari lui Niculae.

În acelaşi timp, nu s-a luat decizia deconectării Azomureşului însă aceasta poate fi pusă pe baza faptului că în regiunea Mureşului există gaze iar distanţa de la locul extracţiei până la platforma industrială a combinatului este mică.

citeşte şi

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...