Industria cripto din Japonia se pregăteşte să se reglementeze singură

Sătui de birocraţia greoaie şi de indecizia statului, principalii jucători din industria japoneză a monedelor virtuale negociază înfiinţarea unui organism de autoreglementare.
Economica.net - Dum, 18 feb. 2018, 13:06
Industria cripto din Japonia se pregăteşte să se reglementeze singură

Cele două asociaţii patronale ale industriei monedelor virtuale din Japonia ar urma să fuzioneze într-o organizaţie de autoreglementare, cu scopul de a proteja investitorii, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.

Discuţiile au fost accelerate de incidentul raportat în urmă cu câteva zile de bursa japoneză de criptomonede Coincheck, care a anunţat că hackerii au reuşit să fure din conturile investitorilor, în luna ianuarie, echivalentul a 690 de milioane de dolari. Victimele incidentului au anunţat că vor acţiona Coincheck în justiţie la Tokyo, cerând despăgubiri de peste 650 de milioane de dolari. Procesul va fi intentat însă sub incidenţa legislaţiei de protecţie a consumatorului.

Astfel, Japan Blockchain Association şi Japan Cryptocurrency Business Association ar urma să fuzioneze în luna aprilie, potrivit surselor citate. Informaţiile nu au fost confirmate oficial de cele două organizaţii.

Autorităţile din Japonia încearcă să găsească o formă de reglementare pentru industria monedelor virtuale, atitudinea guvernului şi a băncii centrale de la Tokyo pe această temă contrastând cu măsurile dure adopate în Coreea de Sud şi China.

Ministerul Justiţiei din Coreea de Sud a propus, în decembrie, închiderea burselor de tranzacţionare de criptomonede şi actie digitale, Guvernul a dat înapoi însă şi a anunţat, miercuri, că autorităţile îşi vor focusa eforturile pe transparentizarea pieţei şi a riscurilor pentru investitori.

În China, bursele de criptomonede au fost închise anul trecut, iar autorităţile fac eforturi pentru a restricţiona platformele şi aplicaţiile alternative de tranzacţionare.

Autorităţile din întreaga lume încearcă să înţeleagă şi să reglementeze fenomenul monedelor virtuale, în contextul îngrijorărilor că structura bazată pe anonimat a industriei facilitează spălarea de bani şi evaziunea fiscală. Volatilitatea extremă a token-urilor digitale, cu riscuri semnificative pentru investitorii neavizaţi, nu ajută deloc „cauza”.

Bitcoin a crescut săptămâna aceasta cu 20%, la peste 9.900 de dolari, după ce a atins pe 6 februarie cel mai scăzut nivel din noiembrie 2017, de aproximativ 6.900 de dolari, care a dus crash-ul recent al principalei monede digitale, de la vârful de peste 19.000 de dolari atins în decembrie, la peste 63%.

Te-ar mai putea interesa și
Trump l-a numit pe Brendan Carr în funcţia de şef al autorităţii americane de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din SUA
Trump l-a numit pe Brendan Carr în funcţia de şef al autorităţii americane de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor ...
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a anunţat duminică numirea lui Brendan Carr în funcţia de şef al Autorităţii americane de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor (FCC), oficial pe......
Cum va fi vremea în perioada 18 noiembrie – 16 decembrie | prognoza ANM
Cum va fi vremea în perioada 18 noiembrie – 16 decembrie | prognoza ANM
Valorile termice vor fi apropiate, în general, de cele normale în cea mai mare parte a teritoriului României în următoarele ...
Ciolacu: Este total inacceptabil ceea ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu sportul
Ciolacu: Este total inacceptabil ceea ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu sportul
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a calificat ca "inacceptabil" modul în care premierul din Kosovo, Albin Kurti, a reacţionat ...
Încălzirea globala, subiect de dispute la summiturile G20 și G29, din Brazilia și Azerbaidjan
Încălzirea globala, subiect de dispute la summiturile G20 și G29, din Brazilia și Azerbaidjan
Tensiunile diplomatice legate de încălzirea globală s-au răspândit în negocierile la summit-ul G20 din Brazilia săptămâna ...