Industria de cipuri estimată să crească continuu în următorii 15-20 de ani
Când vine vorba de obținerea de câștiguri, sectorul tehnologic nu este prima alegere a investitorilor. Acțiunile tehnologice nu sunt de obicei cunoscute pentru plățile lor.
Cu toate acestea, un domeniu din cadrul sectorului tehnologic se remarcă prin potențialul său de a oferi atât creștere, cât și venituri: industria semiconductorilor.
Companiile de semiconductori s-au dovedit a fi capabile să ofere o creștere atractivă a capitalului pe termen lung. În plus, acestea au potențialul de a oferi un nivel de randament care poate genera dividende consistente și în creștere.
În plus, se așteaptă ca eforturile de diversificare a lanțului de aprovizionare în afara Taiwanului și a Chinei să aducă beneficii industriei.
SUA, cu punctele sale forte în cercetare și dezvoltare, proiectare și tehnologie de procesare, caută să aducă procesele de producție mai aproape de casă. Proiectul de lege Chips Act adoptat de Congresul american permite anumitor producători de cipuri să își mute filialele de producție în străinătate. Această mișcare, exemplificată prin aducerea de către Apple a unor turnătorii ale celui mai mare producător de somiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), în SUA, urmărește să consolideze capacitățile de producție naționale.
Datorită barierelor ridicate la intrarea pe piață și a cheltuielilor de capital semnificative necesare, se așteaptă ca firmele din segmentul producției de cipuri să înregistreze o creștere continuă în următorii 15-20 de ani. Avantajul lor competitiv și peisajul tehnologic în continuă evoluție fac din acțiunile din domeniul semiconductorilor o opțiune atractivă pentru investitori.
În pofida boom-ului investițiilor în inteligența artificială, industria semiconductorilor din SUA a fost afectată deoarece trei companii care au raportat profituri trimestriale au pierdut toate în perioada următoare raportării rezultatelor financiare.
Prin urmare:
• Advanced Micro Devices Inc. (AMD) – Acțiunile companiei cu sediul în Santa Clara au scăzut cu aproximativ 10% a doua zi după ce a raportat rezultatele pe 1 august. De atunci, cotația a mai recuperat din pierderi, dar încă se află cu aproximativ 8% mai jos față de maximul atins pe 2 august.
• Intel Corp. (INTC) – Acțiunile companiei au câștigat 7,6% în următoarele 3 zile după publicarea rezultatelor trimestriale, dar în prezent (10 august) a pierdut în totalitate avansul și evoluează cu 0,6% mai jos față de nivelul de închidere de pe 26 iulie.
• Qualcomm Inc. (QCOM) – Producătorul de cipuri a publicat rezultatele pe 1 august, iar de atunci a avut cea mai slabă evoluție dintre companiile majore producătoare de semiconductori, pierzând 12% în 7 sesiuni.
Analiștii au indicat o serie de factori externi pentru a explica de ce companiile producătoare de cipuri nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.
O încetinire combinată a vânzărilor de computere personale și de smartphone-uri precum și o încetinire a dezvoltării centrelor de date au fost puse pe seama câștigurilor oarecum timide ale industriei. În plus, scăderea ratingului Fitch de nerambursare pe termen lung al emitenților în valută a Statelor Unite a fost considerată ca având un impact.
Potrivit unui studiu publicat de compania de consultanță Gartner în aprilie, livrările globale de PC-uri au totalizat 55,2 milioane în primul trimestru din 2023, o scădere de 30% față de primul trimestru din 2022.
Acest lucru s-a datorat unei combinații de ofertă excesivă și cerere mai mică din cauza incertitudinilor economice și a inflației.
Presiunile asupra prețurilor PC-urilor s-au intensificat în timpul trimestrului, deoarece furnizorii au oferit reduceri considerabile pentru a elimina stocurile.
Pentru a impulsiona cererea, furnizorii au redus temporar prețurile medii de vânzare ale PC-urilor aflate deja în stocuri.
Acest lucru, coroborat cu încetinirea cererii de noi centre de date din ultimii doi ani și cu „Războiul Rece” tehnologic dintre Statele Unite și China, au avut un impact asupra industriei semiconductoarelor la nivel global și, în special, în Silicon Valley.
În cadrul raportului de rezultate al AMD, oficialii au declarat că veniturile pentru al treilea trimestru ar urma să se situeze între 5,4 și 6 miliarde de dolari. În timp ce compania mizează pe noile sale cipuri de inteligență artificială, cererea scăzută în domeniul PC-urilor și reducerea cheltuielilor pentru centrele de date au dus la o scădere la nivelul întregii industrii.
În cazul Qualcomm, încetinirea vânzărilor de smartphone-uri, în special pentru modelele Android, a afectat vânzările microprocesoarelor sale mobile. Compania și-a ratat obiectivele de venituri, obținând 8,44 miliarde de dolari față de cele 8,51 miliarde de dolari estimate de analiști, mai arată analiza XTB.
Retrogradarea SUA de către Fitch, datorată în principal dezbaterii privind plafonul de îndatorare din Congres, a urmat după ce agenția de rating de credit a publicat în decembrie 2022 perspectiva sectorului tehnologic din SUA, în care se afirma că „industria tehnologică din SUA se va confrunta cu factori de risc economici în 2023 și cu o corecție inevitabilă a prețurilor acțiunilor.
Fitch se așteaptă la o deteriorare a condițiilor de operare în rândul furnizorilor de hardware și semiconductori deoarece slăbirea cererii va duce la o perioadă de reducere a stocurilor.
În pofida prognozei și a rezultatelor slabe din al doilea trimestru la nivelul întregii industrii, directorul general al Intel, Pat Gelsinger, a părut să ignore retrogradarea ratingului Fitch, declarând pentru Yahoo! Finance, că vede decizia drept o problemă „oarecum minoră”.
De la începutul anului și până la 10 august, indicele companiilor de semiconductori din Philadelphia, cunoscut sub numele de SOX, a crescut cu 42,6%. Aceasta se compară cu o creștere de 16,36% pentru indicele S&P 500. SOX include cele mai mari 30 de acțiuni de semiconductori tranzacționate în SUA.
Wall Street se așteaptă pe scară largă ca rapoartele din al doilea trimestru să confirme atingerea unui minim fundamental pentru industria semiconductorilor conform Evercore ISI. Acest lucru ar trebui să pregătească terenul pentru o redresare treptată în a doua jumătate a anului 2023.
Analiștii văd o slăbiciune în sectoarele PC-urilor, smartphone-urilor, telecomunicațiilor și industriei pentru restul anului 2023. Economia slabă din China este o piedică pentru aceste piețe.
În pofida rezultatelor, în cazul acțiunilor AMD, investitorii s-au orientat în mare parte datorită planurilor companiei pentru restul anului 2023. Compania plănuiește să accelereze producția cipurilor sale MI300 AI accelerator în al patrulea trimestru din 2023, potrivit oficialilor AMD. Aceștia au afirmat că angajamentele în domeniul AI au crescut de peste șapte ori în acest trimestru, deoarece mai mulți clienți au inițiat sau au extins programele care susțin viitoarele implementări ale gamei Instinct la scară largă. Creșterea producției ar putea face ca AMD să provoace companii precum Nvidia pe piața semiconductorilor AI.
Conform Emergen Research, piața echipamentelor de fabricare a semiconductorilor este pregătită pentru o creștere substanțială, determinată de creșterea cererii pentru semiconductori. Având potențialul de a revoluționa diverse industrii, adoptarea de echipamente de producție avansate devine indispensabilă.
Pe măsură ce jucătorii globali continuă să inoveze și să investească în cercetare și dezvoltare, se așteaptă ca piața să atingă o valoare preconizată de 222,49 de miliarde de dolari până în 2032, cu o rată de creștere anuală de 10,4%. În timp ce provocări precum costurile ridicate și complexitatea tehnologică persistă, beneficiile echipamentelor avansate de fabricare a semiconductorilor propulsează piața către un viitor al producției eficiente și performante de semiconductori.
Despre XTB
Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților.
Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume.
Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.