Industria de electricitate din Europa a prezentat cinci recomandări pentru ca UE să devină independentă energetic
Concret, Eurelectric recomandă o dezvoltare mai rapidă a energiilor regenerabile, o electrificare masivă, investiţii semnificative în reţelele de distribuţie, creşterea încrederii investitorilor şi protejarea consumatorilor, pentru ca Europa să depăşească criza climatică şi criza provocată de preţurile istorice la energie, apărute în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
„Trebuie să accelerăm electrificarea economiei noastre pentru a ne redobândi indepedenţa, a creşte securitatea energetică şi a combate schimbările climatice”, a declarat preşedintele Eurelectric, Jean-Bernard Levy, cu prilejul unui summit organizat la Bruxelles.
Potrivit lui Jean-Bernard Levy, care este şi preşedinte director general la grupul francez de utilităţi EDF, dacă Europa vrea să îşi atingă obiectivul privind reducerea emisiilor de CO2, atunci până în 2030 are nevoie să instaleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 550 de Gigawaţi, adică aproape jumătate din capacitatea totală instalată în prezent. Pentru a putea pune în practică această accelerare fără precedent, Eurelectric recomandă ca planificarea, construcţia şi operarea de centrale regenerabile, precum şi conectarea lor la reţea să fie considerate de interes prioritar.
Un alt aspect important are legătură cu autorizarea capacităţilor regenerabile.
„Europa are nevoie de proceduri mai simple şi digitalizate de autorizare precum şi de alocarea unor resurse suplimentare autorităţilor care se ocupă de eliberarea de autorizaţii”, a spus lui Jean-Bernard Levy.
O altă recomandare a Eurelectric este acea de a electrifica tot ceea ce poate fi electrificat. Jean-Bernard Levy a subliniat faptul că ponderea electrificării stagnează de mai mulţi ani la aproximativ 22% din întreaga energie şi este timpul ca procesul de electrificare să fie accelerat, de exemplu prin introducerea pe scară largă a vehiculelor electrice, accelerarea procesului de extindere a infrastructurii de încărcare inteligentă precum şi a soluţiilor de stocare.
„Crearea condiţiilor care favorizează o astfel de accelerare este la fel de important ca şi stabilirea de ţinte”, a apreciat preşedintele Eurelectric.
Următoarea recomandare vizează nevoia de investiţii în reţelele de distribuţie. Potrivit lui Jean-Bernard Levy, până în 2030 vor fi necesare investiţii de aproximativ 400 de miliarde de euro în reţelele de distribuţie. În acest sens, trebuie facilitat accesul la fondurile europene şi în acelaşi timp trebuie accelerate procedurile de autorizare pentru reţelele de distribuţie. Preşedintele Eurelectric a menţionat şi necesitatea oferirii unui climat predictibil, transparent şi stabil pe termen lung pentru investitori.
„Trebuie să evităm intervenţiile care distorsionează piaţa, precum plafonarea preţurilor de retail sau măsuri de tip clow- back, pentru că acestea îi descurajează pe investitori iar aceasta va încetini tranziţia Europei dinspre combustibilii fosili importaţi”, a spus Jean-Bernard Levy.
În sfârşit, când vine vorba despre utilizatorul final, despre consumator, Eurelectric recomandă creşterea implicării consumatorilor în procesul de tranziţie energetică, printr-o mai mare diferenţiere a preţurilor şi o utilizare eficientă a contoarelor şi reţelelor inteligente.
„Trebuie subliniat în mod repetat că taxele în Europa reprezintă 30% din facturile la electricitate. Trebuie eliminate, de asemenea, subvenţiile care au legătură cu combustibilii fosili, de exemplu pentru boilerele pe gaze. Ştim că acest lucru va dura, dar este nevoie ca politicile fiscale din UE să devină compatibile cu priorităţile climatice”, a subliniat Jean-Bernard Levy.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.
Vicepreşedintele Eurelectric este Corina Popescu, fost director general la Electrica, cel mai mare jucător de pe piaţa distribuţiei şi furnizării de energie.
Sursa foto: Energypost.eu