Industria de jocuri video din România a ajuns anul trecut la afaceri de peste 145 de milioane de dolari
Peste 80 de studiouri activează în România pe piaţa de producţie de jocuri video şi servicii pentru industria de profil, cu mai mult de 6.000 de angajaţi. Este o industrie puternic specializată, cu valoare adăugată ridicată şi potenţial uriaş de export.
Piaţa românească a dezvoltării de jocuri video a fost una dintre cele mai dinamice nişe ale industriei IT locale în ultimii ani. În prezent, 85% din studiourile de jocuri din România sunt specializate pe dezvoltarea de jocuri noi, iar 15% pe servicii de specialitate pentru industrie, potrivit unui studiu al Romanian Game Developers Association (RGDA), publicat cu ocazia celei de-a doua ediţii a conferinţei DEV.PLAY, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.
Industria locală de jocuri s-a dezvoltat în jurul studiourilor mari, construite aici începând din anii 1990 şi care au ajuns să creeze sau să contribuie la serii de jocuri consacrate, cunoscute la nivel mondial, precum FIFA, Need for Speed sau Assassin’s Creed. Companii mari din domeniu au devenit adevărate „universităţi” pentru tinerii interesaţi de producţia de jocuri video, punând umărul la pregătirea generaţiei care înfiinţează azi studiouri indie şi lansează proiectele proprii.
Peste 25% din companiile active în industrie au fost înfiinţate doar anul trecut. În Bucureşti activează peste 50 de studiouri de jocuri video, restul fiind concentrate în principal în Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi.
Conform cifrei de afaceri din 2016, cele mai mari companii dezvoltatoare de jocuri din România sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Bandai Namco Entertainment România, King Games Studio, Mavenhut, Super Hippo, Green Horse Games și AMC Pixel Factory. Industria s-a remarcat prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea în România a unor titluri internaționale mari precum seria FIFA, seria NFS, seria Assasin’s Creed, seria Ghost Recon, Modern Combat 5: Blackout, dar și prin jocuri dezvoltate de companii românești precum Door Kickers, Frozen Free Fall, Move or Die, Solitaire Arena sau Black The Fall.