Industria de transport maritim se pregăteşte pentru o taxă pe poluare după summitul de la Paris
Varianta preliminară a textului declaraţiei de la summitul de la Paris nu face o referire clară la reducerea CO2 de pe urma combustibilului utilizat de nave. Cu toate acestea, surse din interiorul industriei de shipping se aşteaptă ca o anumită formă de taxare să fie introdusă după summitul care va avea loc în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie.
‘Ne aşteptăm ca, mai devreme sau mai târziu, industria de shipping să fie reglementată în ceea ce priveşte emisiile de CO2’, a declarat John Kornerup Bang, consilier juridic la Maersk Group, cea mai mare companie de navigaţie de lume.
Ultimul studiu al Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) arată că industria de shipping şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră (CO2) până la 2,2% din totalul mondial de la 2,8% în perioada 2007-2012. Studiul estimează însă că emisiile de CO2 ale industriei de shipping ar putea creşte cu 50% până în 2050, în funcţie de evoluţia comerţului mondial şi ce măsuri vor fi luate.
Emisiile poluante ale navelor au fost omise de la angajamentele naţionale în cadrul Protocolului de la Kyoto din 1997, care a cedat controlul către agenţia sa de specialitate, Organizaţia Maritime Internaţionale (IMO). Această organizaţie susţine că a redus deja emisiile poluante via reglementări obligatorii, dar cu toate acestea organizaţiile de mediu susţin că progresele realizate de IMO sunt prea lente.
Luna trecută, Comisia Europeană a fixat un termen limită pentru sfârşitul lui 2016 pentru ca IMO să prezinte un plan de reducere a emisiilor de CO2, însă industria de shipping din Europa susţine că acest termen limită este ‘nerealist’.
John Kornerup Bang de la Maersk Group a admis că industria de shipping trebuie să contribuie la reducerea emisiilor de CO2 în pofida condiţiilor de pe piaţă. ‘Am prefera o taxă, care este mai uşor de administrat. Dar atragem atenţia că trebuie să fie una impusă la nivel global şi care să îi recompenseze pe cei care fac primele progrese. Este evident pentru toată lumea că există provocări structurale în industrie… cu toţii suferim de pe urma acestora’, a spus John Kornerup Bang.
Indiferent care va fi forma viitoarei taxe, fie pe baza combustibilului utilizat de motoarele diesel ale navelor fie o schemă de tip piaţă de certificate, aceasta nu va face decât să crească costurile pentru o industrie care transportă 90% din comerţul mondial.