Studiu de impact: 220 de mari companii nu vor mai plăti certificate verzi. Ce economii fac la factură

Economica.net
21 03. 2014
industrie_2_gross_98930700

Un număr de 226 de companii, cu un consum de aproape 9 TWh, ar urma să fie scutite de plata a 85%  din contravaloarea certificatelor verzi, pentru patru ani, potrivit unei Hotărâri de Guvern ce aşteaptă doar girul Comisiei Europene pentru a deveni lege. Potrivit unor surse din piaţă, acest accept ar putea veni, cel mai devreme, peste 2-3 luni.

Proiectul de lege beneficiază şi de un studiu de impact, comandat Mercury Research de către Alro Slatina, care prezintă succint domeniile de activitate din care provind companiile eligibile pentru această schemă de ajutor de stat, precum şi principalele efecte ale aplicării sale.

Puteţi vedea aceste domenii, şi codurile CAEN aferente, în documentul ataşat.

Potrivit studiului, impactul acestui ajutor de stat în economie ar fi de aproape 100 de milioane de euro anual pentru industriaşii vizaţi, reprezentând un consum de 7,6 TWh.

Reprezentanţii marilor industrii din România, în frunte cu Alro, cer, în cor, ajutor de stat pentru că au costuri din ce în ce mai mari cu energia şi devin necompetitivi pe piaţă. Alro şi Arcelor Mittal spun că au plătit, anul trecut, doar pe certificate verzi, 40, respectiv, 15 milioane de euro. Ambele companii au terminat anul pe minus, combinatul din Galaţi înregistrând al cincilea an consecutiv de pierderi, şi ameninţă cu concedieri şi chiar închideri de capacităţi.

Pe larg, despre Proiectul de Lege ce vizează exceptarea fabricilor de la plata certificatelor verzi, aici

Consumul de 9 TWh al fabricilor eligibile pentru acest ajutor de stat reprezintă 20% din consumul total estimat al României, pentru acest an, estimat de ANRE la 45 TWh.

Guvernul, în frunte cu premierul Ponta, şi-a exprimat intenţia ca statul să ajute industria să supravieţuiască, în condiţiile costurilor din ce în ce mai ridicate cu energia, şi a anunţat măsuri suport atât în domeniul energiei electrice, cât şi a gazelor naturale.

În ceea ce priveşte gazele naturale, se ia în calcul posibilitatea ca scumpirea de 5%, din 1 aprilie, pentru consumatorii industriali de pe piaţa reglementată să fie ultima, iar marii consumatori industriali să poată trece pe zona de piaţă liberă.

Click aici pentru a vedea documentul la dimensiune maximă