Industria Germaniei previzionează perspective mai bune în 2021, în urma creşterii exporturilor
De asemenea, BDI a înrăutăţit prognoza privind creşterea economiei Germaniei în acest an, de la 3,5% la 3%, din cauza restricţiilor menite să stopeze răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), scrie Agerpres.
Estimarea BDI presupune că restricţiile în cea mai mare economie europeană sunt în mare parte ridicate până în toamnă şi operaţiunile din industrie nu sunt din nou reduse.
Producţia industrială ar urma să urce cu 8% în 2021 faţă de 2020. Deja companiile au primit mult mai multe comenzi anul acesta, a apreciat Siegfried Russwurm, şeful BDI, în debutul Târgului de la Hanovra – cel mai influent târg de tehnologie industrială din lume – care se desfăşoară online.
Oficialul a declarat că un factor cheie pentru redresarea economiei îl constituie efectuarea rapidă a campaniei de vaccinare.
BDI vorbeşte în numele a 40 de asociaţii comerciale şi reprezintă peste 100.000 de companii.
Şi Institutul de cercetare economică Ifo a înrăutăţit recent estimarea pe 2021 privind creşterea PIB-ului Germaniei la 3,7%, faţă de prognoza anterioară, de 4,2%.
„Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează economia, iar restricţiile vor încetini redresarea”, a apreciat Timo Wollmershaeuser, director în cadrul Ifo Institute. Acesta a estimat că actuala criză ar urma să coste Germania 405 miliarde de euro până la finalul lui 2022.
Exporturile Germaniei au crescut în februarie, comparativ cu luna precedentă, stimulate de extinderea comerţului cu China, un nou semn că fabricile au o activitate intensă în cea mai mare economie europeană, în pofida restricţiilor menite să stopeze răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis).
Conform datelor ajustate sezonier, în februarie, exporturile au urcat cu 0,9%, după un avans de 1,6% luna precedentă, în timp ce importurile au crescut cu 3,6%, după un declin de 3,5% luna precedentă. Analiştii se aşteptau în februarie la un avans de 1% al exporturilor şi de 2,4% al importurilor.
În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, a scăzut până la 19,10 miliarde de euro în februarie, de la 21,30 miliarde de euro luna precedentă. Analiştii se aşteptau la un excedent de 20 de miliarde de euro în februarie.
Analiştii se aşteaptă la un declin de peste 2% al celei mai mari economii europene în primul trimestru din 2021, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa al treilea val al pandemiei.